Summit la Koln, la 30 de ani de la Convenția internațională privind drepturile copilului. Viceprimarul Costel Mihai: „Brașovul și-a asumat inițiativa «Oraș prieten al copiilor»“

Children Friendly City - Koln 2019

S-au împlinit 30 de ani de la semnarea Convenției Internaționale privind drepturile copilului, document asumat de 196 de state ale lumii, iar UNICEF a marcat evenimentul printr-un summit care a avut loc la Koln (Germania), cu participarea peste 100 de orașe din 40 de state din Europa, Asia, America de Nord, America de Sud și Africa.



 

România a fost prezentă și ea la summit-ul de la Koln, prin municipiul Brașov, reprezentat de viceprimarul Costel Mihai, care a promovat în acest an, două parteneriate cu UNICEF, în favoarea micuților brașoveni.

Vorbim despre un eveniment internațional de amploare, dedicat drepturilor copiilor, la care România a fost prezentă prin municipiul Brașov, la invitația UNICEF. De altfel, cu UNICEF avem deja un parteneriat ce vizează două proiecte destinate susținerii copiilor: crearea unui centru de zi pentru copiii în situații vulnerabile, pe care vrem să îl dezvoltăm cu sprijin financiar din fonduri norvegiene, și candidatura Brașovului pentru obținerea titlului de «Oraș prieten al copiilor», implementând inițiativa cu același nume. Această calitate o vom obține însă numai asumându-ne o serie de măsuri care să faciliteze dezvoltarea armonioasă a copiilor, prin educație, prin infrastructură specifică, sport, sănătate. Deși probabil nu toată lumea acordă, în acest moment, importanța cuvenită acestui titlu, «oraș prieten al copiilor» este o calitate spre care trebuie să tindem, pentru că cei mici sunt viitorul comunității și trebuie să crească și să se dezvolte în cele mai bune condiții“, a declarat viceprimarul Costel Mihai.



Cu ocazia evenimentului de la Koln, Costel Mihai a avut și o întâlnire cu directorul executiv adjunct al UNICEF Global, Charlotte Petri Gornitzka, aceasta arătându-se încântată de decizia Brașovului de a aplica inițiativa „Oraș prieten al copiilor“.

„Pe lângă întâlnirea și schimbul de experiență cu liderii comunităților care au deja experiență ca «Oraș prieten al copiilor“ am avut plăcerea acestei întâlniri oficiale cu directorul executiv adjunct al UNICEF, care ne-a felicitat personal pentru decizia de a implementa la Brașov această inițiativă, și ne-a transmis că așteaptă cât mai curând rezultatele“.

Summit-ul de la Koln, organziat de UNICEF, a marcat împlinirea a 30 de ani de la adoptarea Convenței internațonale privind drepturile copilului – document semnat de 196 de state ale lumii, printre care și România, ce obligă partenerii să asigure cele mai bune condiții de dezvoltare pentru cei mici, să respecte drepturile copilului și normele de protecție ale acestuia, în mod nediscriminatoriu.



În urma acestui summit, participanții au adoptat un document-manifest prin care își asumă să aibă rezultate concrete, sustenabile și pe criterii măsurabile în ceea ce privește aplicarea Convenției și susținerea copiilor.

„Prin acest document, toți cei prezenți la summit și-au asumat, printre altele, să încurajeze participarea activă a copiilor, în conformitate cu vârsta, la viața comunității, să elimine discriminarea, să faciliteze servicii de calitate pentru cei mici în domeniile educației timpurii, sănătății și nutriției și, nu în ultimul rând, să le dea șansa să se bucure de viața de familie, de joacă, de timp liber“, a încheiat viceprimarul Brașovului, Mihai Costel.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.