Prefectul de Harghita nu are ce să-şi reproşeze în cazul ursului lăsat să agonizeze 18 ore pe şosea. „Toate instituţiile statului s-au mişcat extrem, extrem de greu“

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, faţă de care s-a demarat procedura de demitere de către ministrul Afacerilor Interne în urma situaţiei ursului accidentat de la Praid, a declarat, luni, că nu are nimic să-și reproșeze pentru că a făcut tot ceea ce a depins de el în acest caz. În schimb, el a invocat lipsa cadrului legislativ și a făcut apel la MAI să intervină pentru modificarea legilor care nu permit jandarmeriei să dețină tranchilizante.



„Nu am nimic ce să-mi reproşez. Îmi pare bine că familia din autoturismul respectiv este nevătămată chiar dacă a avut stări de panică şi a tras o sperietură maximă, plus daunele materiale. Îmi pare rău pentru exemplarul de urs care ar fi trebuit să fie mai bine hrănit de către gestionarii fondurilor de vânătoare, pentru că nu avea ce să caute în zona respectivă şi îmi pare rău că toate instituţiile statului s-au mişcat extrem, extrem de greu. Şi sigur că ceea ce a depins de prefectul judeţului Harghita s-a întâmplat”, a declarat prefectul de Harghita, Jean-Adrian Andrei, citat de Agerpres.

El a reafirmat că de vină ar fi lipsa unui protocol clar de intervenție în astfel de situații.
 
„Trebuie să existe o procedură de urgenţă, pentru că nimeni din ţara asta nu va avea curajul să împuşte un urs, având în vedere că este o specie protejată, doar aşa, că vrea prefectul sau vrea un director sau vrea altcineva. Fac apel în ceasul al 12-lea, la factorii de decizie din Ministerul Mediului, să ia măsurile necesare pentru modificarea actelor normative, pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple sau, dacă se întâmplă, să fie tratate legal şi cu operativitate“, a susținut prefectul.



 
Prefectul a prezentat presei legislaţia în vigoare, atât în ceea ce priveşte recoltarea, capturarea şi uciderea exemplarelor de urs şi lup, animale protejate, cât şi a managementului situaţiilor de urgenţă, punctând faptul că, potrivit legii, această situaţie nu era una de urgenţă, aşa cum s-a vehiculat. Prefectul Harghitei a făcut referire şi la declaraţia ministrului Mediului, care a spus că autorităţile locale ar fi putut interveni în cazul ursului accidentat, Jean-Adrian Andrei arătând că HG 323/2010 se referă la „autorităţile administraţiei publice locale, dar care sunt specializate pe protecţia mediului“.

De asemenea, a explicat că decizia privind împuşcarea sau relocarea animalelor protejate o ia doar autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, prin Direcţia Biodiversitate.



„Ce vreau să scot în evidenţă cu prezentarea acestor acte normative este faptul că Ministerul Mediului şi toate instituţiile subordonate acestuia au atribuţii clare în astfel de situaţii, dar, atenţie, cu precizarea că pentru asemenea accident, cum s-a întâmplat la Praid, nu există o procedură legală de urmat“, a precizat Jean-Adrian Andrei.
El a mai subliniat faptul că a trimis o informare ministrului Administraţiei şi Internelor în care a făcut o prezentare a situaţiei urşilor din judeţ, pagubele produse de aceştia şi victimele pe care le-au făcut, dar şi prevederile legale în domeniu, concluzia informării fiind aceea că „toate responsabilităţile şi depunerea măsurilor converg către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi instituţiile subordonate acestuia“.
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.