Brașovul va avea cel mai modern complex pentru îngrijirea, reabilitarea și protecția ursului

foto: Arhiva BvM

Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A. a finalizat documentația necesară pentru înfiinţarea unui complex pentru îngrijirea, reabilitarea și protecția ursului brun, în valoare de 2 milioane de euro. Acest complex va asigura creșterea și protecția ursului brun, reabilitarea puilor de urs, precum și îmbunătățirea stării de conservare a populației de urs brun din România, dar și oferirea unei soluții viabile în rezolvarea tot mai deselor conflicte om-urs. 



După deschiderea axei de finanțare, RPLP Kronstadt R.A. va depune cererea de finanțare în vederea realizării proiectului ”Implementarea măsurilor cuprinse în planul național de acțiune pentru ursul brun (Ursus arctos) din România”, pentru a fi finanțat prin POIM Axa Prioritară 4 Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric, OS 4.1. – Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității și refacerea ecosistemelor degradate.

,,Zilele acestea am finalizat pregătirea dosarului pentru finanțarea construirii complexului pentru reabilitarea și protecția ursului brun, inclusiv studiul de fezabilitate. În momentul în care se va deschide axa de finanțare europeană, împreună cu Ministerul Mediului, vom depune cererea de finanțare. În acest complex ne propunem să reducem la maxim interacțiunea om-urs. De exemplu, pentru hrănirea puilor luăm în calcul folosirea unei drone. Am găsit deja un model care poate transporta 5 kg. De asemenea, pentru hrănirea adulților soluția pe care am identificat-o este cea a realizării unui funicular. Avem în plan ca din acest complex să eliberăm unele exemplare. Credem că aceasta este una dintre soluțiile viabile pentru a gestiona eficient situațiile de conflict dintre urși și oameni. Relocarea la o distanță mai mică de 100 km este o poveste. Într-o zi ursul este înapoi. Pentru a-i putea muta la distanțe mari, este nevoie de acordul fondului cinegetic în care urmează să ajungă ursul,  dar nimeni nu vrea să primească un urs problemă” , a declarat directorul RPLP Kronstadt RA, Dan Olteanu.   

Tehnologia de îngrijire şi reabilitare a urșilor are în vedere crearea unei reţele funcţionale de compartimente în care, pe lângă adăpost și liniște, să se asigure condiţiile optime în vederea reabilitării exemplarelor  din complex şi posibilitatea ca acestea să se poată hrăni singure în spațiul astfel creat.



Complexul va avea o suprafață totală de 61,2 hectare, care va fi compartimentată astfel: compartiment urs mascul – 41.80 ha, compartiment urs femelă – 16,82 ha, compartiment urs pui – 1,35 ha, compartiment carantină urs mascul –  0,71 ha, compartiment carantină urs femele cu pui – 0,36 ha, compartiment carantină urs pui – 0,14 ha.

Aceste compartimente sunt prevăzute, fiecare, cu un punct de hrănire, o adăpătoare, o scăldătoare și căi de acces special amenajate pentru intervenții. Aceste căi de acces sunt  folosite doar de personalul responsabil de îngrijirea animalelor. 

Compartiment special pentru reablitarea puilor de urs

Un aspect aparte îl constituie compartimentul de reabilitare a puilor de urs. În acest compartiment intervenția personalului va fi cât mai puțin vizibilă posibil, pentru distribuirea hranei urmând a se utiliza o dronă, achiziționată în cadrul proiectului, hrănirea puilor de urs făcându-se în puncte de hrănire diferite, utilizând hrană cât mai diversificată și plasată în diferite locuri pentru a stimula tinerele exemplare de urs să o descopere ca și în mediul natural de viață al ursului. Din acest compartiment unele exemplare de urs vor fi redate mediului natural, iar cele care nu manifestă aptitudini normale mediului de viață sălbatic vor fi introduse în compartimentele complexului, criteriul principal fiind sexul animalului.



Prima etapă în procedură este introducerea exemplarelor de urs în compartimentele de carantină, criteriul departajării fiind vârsta și sexul. De altfel, toate exemplarele de urs brun, care vor fi aduse în complex,  vor fi consultate și evaluate de către medicul veterinar. înainte de a fi introduse în compartimentele de carantină. După 35- 40 de zile petrecute în compartimentele de carantină, fiecare exemplar de urs va fi repartizat în compartimentele corespunzătoare.

Complexul va avea o capacitate de 60 exemplare de urs brun din care 40 masculi, 15 femele, 5 pui. 

Toate dotările complexului vor fi asigurate prin proiect (alimentare energie electrică, sistem supraveghere video și cușcă cu platformă pentru transport urși). Pentru reducerea contactului cu omul, regia va achiziţiona, în cadrul proiectului, pe lângă drona necesară hrănirii puilor de urs, și un funicular pentru hrănirea celorlalte efective din cadrul complexului. 

Complexul va avea o lungime totală a împrejmuirii este de 5581 m, din care 3800 m împrejmuire exterioară şi 1781 m împrejmuire compartimente interioare.



Mărimea populației de urs din România a cunoscut mari variații în timp ca urmare a presiunii antropice, scăzând foarte mult după cel de-al Doilea Război Mondial. La sfârșitul războiului populația estimată era de aproximativ 1000 de exemplare, după care a urmat o perioadă de creștere semnificativă. În 2016 populația estimată era de aproximativ 6050-6640 de exemplare, conform studiilor efectuate în cadrul Planului de acțiune al populației de urs din România.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Cum a crescut valoarea centrului de reabilitare a urșilor de la Brașov, de la 2 la 10 milioane de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.