Site icon

Cauza mirosului din Brașov nu a fost descoperită nici de senzorii Agenției pentru Protecția Mediului. Ce soluții are totuși APM Brașov

Deși în ultimele două zile, mirosul neplăcut a reapărut în oraș, nimeni nu poate spune deocamdată cu precizie, de unde vine izul. Nici autoritățile nu par avea o ide clară, însă se știe la acest moment, că el nu este Brașov nu este produs de substanțele monitorizate de stațiile Agenției pentru Protecția Mediului Brașov.



Potrivit șefului Serviciului Monitorizare și Laborator din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, Ioana Benga, miercuri, la toate cele 4 stații de monitorizare din oraș, indicele general privind calitatea aerului era 4 (pe o scală de la 1 la 6). Acest indice măsoară pulberile în suspensie, respectiv particulele PM 10.

Ioana Benga a precizat că, potrivit legislației, sunt monitorizați șase compuși organici, inclusiv benzenul, care este cancerigen, însă după monitorizările de până acum, niciunul nu a trecut de nivelul acceptat. 

„În cazul celor șase compuși organici nu au fost constatate creșteri. Totuși, sunt și alte substanțe care pot produce mirosuri și nu putem spune ca la Brașov nu a fost un disconfort”, a explicat reprezentanta APM.  



Totuși, Ioana Benga a afirmat că pentru a avea o imagine clară există două variante: „Prima ar fi monitorizarea tuturor substanțelor, ceea ce ar fi greu de realizat. O altă variantă ar fi măsurarea mirosului, procedură prevăzută de un standard. Pentru a obține rezultate relevante, o astfel de monitorizare trebuie realizată într-o perioadă lungă, de 6 – 12 luni”.

Exit mobile version