Este blondă, are ochii verzi şi ştie să răspundă la o mulţime de întrebări legate de istoria Braşovului. Ştie legende locale, chiar şi o anecdotă şi îţi poate da oricând câteva sfaturi despre locurile pe care ar trebui să le vizitezi, ca turist şi nu numai, dacă ajungi la Braşov.
Numele ei este IA şi este primul asistent virtual muzeal din România. Această aplicaţie sub forma unui avatar, poate fi găsită în fiecare zi la Casa Mureşenilor, din Braşov. Ea a fost inaugurată azi, în urma unui proiect al Muzeului „Casa Mureşenilor“, la care s-a lucrat cinci luni, inclusiv cu focus-grup-uri în urma cărora s-au ales cele mai bune caracteristici ale unui asistent virtual de acest fel.
IA, primul asistent virtual muzeal din România, a fost creat chiar la Braşov, de către o echipă de cercetători de la Universitatea „Transilvania“, condusă de Octavian Machidon. Şeful echipei, Octavian Machidon, spune că solicitarea venită din partea directorului Muzeului Casa Mureşenilor, de a crea acest asistent virtual, a fost o adevărată provocare la care a răspuns cu plăcere, mai ales că în cadrul universităţii s-a format un colectiv ce s-a specializat pe soluţii de promovare digitală a patrimoniului cultural.
„Din punct de vedere tehnic, acest asistent virtual muzeal este o premieră pentru România, elementul d
einovare fiind acela că este capabil să interacţioneze în mod natural în limba română. Tehnologiile acestui asistent conversaţional sunt unele cunoscute, respectiv Google Assistent, Amazon, Adexa“, a explicat Octavian Machidon, şeful echipei formate din cercetători, cadre didactice şi studenţi, care a creat IA.
IA este rezultatul a cinci luni de studiu, în care reprezentanţii Muzeului „Casa Mureşenilor“ au făcut mai multe focus-grupuri cu diferite categorii de public, pentru a vedea ce îşi doresc cei care vin în vizită la muzeu, din punct de vedere al interacţiunii cu ghizii şi al informaţiilor.
„Au fost cinci luni în care cu o echipă a Universităţii s-a realizat această aplicaţie digitală interactivă. În timpul proiectului au fost activităţi diverse, focus-grupuri care au vizat categorii de vizitatori: adolescenţi, adulţi, vârstnici, care ne-au sugerat şi completat intrebările şi răspunsurile pregătite iniţial de noi. Ulterior toate au fost transmise echipei de cercetători de la Universitate, care a creat avatarul, în luna octombrie, iar la final, 250 de elevi au experimentat aplicaţia, testând-o pe IA, chiar la muzeu. Cu ajutorul lor am ajuns să o alegem pe cea care este aici, aşa se face că o avem pe IA blondă cu ochi verzi, cât se poate de plăcută, prietenoasă cu toată lumea, astfel încât oricine intră la noi, să îşi dorească să interacţioneze cu ea“, a explicat Cristina Seitz, managerul acestui proiect.
Proiectul în urma căruia a rezultat acest asistent muzeal virtual a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi susţinut de Consiliul Judeţean, în acest an şi este mai mult decât o aplicaţie ca cele întâlnite, de obicei petelefon, în muzee.
„Este ceva ce până acum câţiva ani vedeam doar în filmele SF dar de acum este realitate. Nu mai avem doar un asistent sub forma unui telefon care vorbeşte în limba engleză şi nu rspunde la orice întrebare, ci avem un asistent într-un muzeu din România ce este întrebat şi răspunde în limba română la întrebări din cele mai diverse, legate de istoria Braşovului, de ce înseamnă un muzeu şi despre familia Mureşenilor. Noi de multă vreme promovăm metodele contemporate de exploatare a muzeului şi vrem să arătăm că muzeul, deşi se bazează pe vechi, nu trebuie să ignorre aceste metode moderne. Vizitatorii noştri aşteaptă asemenea formule moderne, iar pentru noi este o satisfacţie şi mai mare când vedem reacţiile tinerilor, din cartea de impresii, care ne scriu că nu se aşteptau la aşa ceva într-un muzeu“, spune managerul instituţiei de cultură, Valer Rus.