Site icon

Marșul pădurilor la Brașov: STOP Gorița! Câteva sute de brașoveni, în stradă pentru pădure

Peste 500 de persoane au ieși în această seară în stradă la marșul împotriva drumului forestier Gorița. Marșul se ține în ciuda anunțului Primăriei Brașov, de vineri, că proiectul a fost suspendat temporar.



„Marșul pentru păduri“, ce se desfășoară pe străzile din Centrul Brașovului, este parte a unui eveniment care are loc și la nivel național, prin care se mai solicită și protecția strictă a pădurilor primare și seculare din România dar și modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) și a aplicației pentru cetățeni Inspectorul Pădurii.

Marșul, asumat la Brașov de Asociația Pro Schei prezintă și câteva revendicări, așa cum reiese dintr-un anunț al organizatorilor:



► Cerem oprirea drumului forestier Gorița și protejarea pădurii care unește Tâmpa de Poiana Brașov! Construcția unui drum forestier de 11 km care va distruge poteci istorice nu este justificată. Ea face parte din patrimoniul Brașovului și oferă protecție împotriva fenomenelor meteo extreme și a poluării. (n.r – Suspendarea proiectului Gorița a fost deja anunțată, ceea ce nu a oprit în vreun fel revendicarea) . Este un sanctuar de viață sălbatică și o oază de liniște pentru brașoveni, fiind un spațiu social și cultural emblematic pentru comunitate. Amintim că Brașovul are cele mai puține spații verzi pe cap de locuitor, doar 5 metri! (n.r – spațiile verzi pe cap de locuitori sunt 26 mp/loc, conform măsurătorilor recente puse la dispoziție de Municipalitate).



► Vrem protejarea pădurilor de pe După Ziduri, Drumul Poienii, Dealul Warthe și Dealul Melcilor. Tot mai multe proiecte imobiliare de proastă calitate apar în aceste zone, rezultând în defrișări și construcții care nu țin cont de infrastructură sau de specificul zonei. Dezvoltarea urbană haotică în detrimentul spațiilor naturale trebuie să înceteze!

► Spunem STOP tăierilor ilegale! Cerem Ministerului Apelor și Pădurilor să modernizeze urgent SUMAL.
Există soluții tehnice accesibile pentru monitorizarea automată a exploatărilor forestiere. Cerem monitorizarea prin satelit a pădurilor României, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din rețeaua rutieră, la gatere și la depozite de 



► Vrem protecția reală a pădurilor seculare și a biodiversității pe care o găzduiesc!

Marșul a început la ora 16.00 și se desfașoară la București, Brașov și în alte locații din țară beneficiind inclusiv de susținerea Green Peace.

Exit mobile version