Întrunit în ședință ordinară de lucru, la Poiana Brașov, Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Centru a luat în dezbatere și a adoptat o poziție comună, pentru a asigura condițiilor optime de protejare a vieții umane și a proprietăților în regiunile din România unde acestea sunt amenințate de populațiile mari de urs brun. Prin această luare de poziție, reprezentanții Regiunii Centru se adresează Guvernului României pentru a face toate demersurile necesare „să prevină factorii care reprezintă o amenințare la viața și integritatea corporală a populației, culturile agricole și asupra șeptelului în regiunile afectate”.
Vorbind despre această inițiativă locală, Tamas Sandor, președintele CJ Covasna, a spus că „trebuie să fie foarte clar că avem câteva probleme și propuneri foarte concrete. Unu: efectivul optim și cel real să fie prezentat în mod real. După socotelile asociațiilor de vânătoare, în România, dar mai ales în cele patru județe, trăiesc de peste trei ori mai multe exemplare de urs decât figurează pe hârtie (fără a spune câşi urşi sunt «pe hârtie», n. red). Apoi, dorim o abordare cu totul și cu totul diferită a cotelor de vânătoare, față de ce este acum. După specialiști, cota de vânătoare trebuie să cuprindă două mari spețe: cota de vânătoare pentru a restabili echilibrul între habitatul de urs și pentru a restabili echilibrul între om și urs, dar și o cotă de intervenție la acele exemplare care au devenit periculoase. Iar, în al treilea rând, trebuie să se asigure despăgubirea reală și rapidă pentru pagubele produse de vânat, pentru că de ani de zile nu se plătesc despăgubiri de către ministerul de resort, iar oamenii au renunțat la a raporta, la a cere, la a aștepta aceste despăgubiri deși pagubele sunt imense”.
De altfel, reprezentanţii CDR Centru nu au precizat nici câţi urşi sunt în cele patru judeţe (nici măcar estimarea administratorilor fondurilor de vântoare), dar nici numărul optim.