Până la sfârşitul acestei luni, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov va avea un al doilea angiograf funcţional, care va fi folosit, printre altele, pentru proceduri de tromboliză mecanică, necesare în tratarea accidentelor vasculare cerebrale. Deocamdată, astfel de proceduri se fac la Târgu Mureş, unde se află centrul pilot, însă SCJU Brașov va colabora cu unitatea medicală din judeţul vecin şi cu un spital din Barcelona pentru coordonarea procedurilor de acest fel. Pentru această colaborare se fac acum demersurilw necesare, a anunțat dr. Cătălin Mișarca, directorul medical al SCJU Brașov.
Potrivit noului director medical al spitalului, dr. Cătălin Mişarcă, angiograful biplan, care a fost achiziţionat de curând contra unei sume de aproaximativ şase milioane de lei alocate 90% de Ministerul Sănătăţii, este cel de al doilea pe care spitalul din Braşov îl deţine.
„Avem deja un angiograf dar, în prezent, suntem cel de al treilea centru din țară care execută tromboliza, cu mare succes și vrem să extindem intervențiile. Pentru pacienții care au suferit un AVC facem acum tromboliza chimică (introducerea unei substanţe, pe vasele de sânge, care să înlăture blocajul care a produs un accident vascular cerebral, n.r), însă cu acest angiograf vrem să facem şi tromboliza mecanică. Diferenţa dintre cele două este că tromboliza chimică se face în primele două ore de la producerea AVC, în timp ce tromboliza mecanică poate oferi un orizont ceva mai mare şi se face doar prin introducerea unui cateter în vasul de sânge, pentru a-l debloca“, a explicat dr. Cătălin Mişarcă.
Tromboliza mecanică, sub coordonarea centrului de la Târgu Mureş
Deocamdată centrul pilot pentru această procedură este la Târgu Mureş, însă după instalarea acestui angiograf, şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov vrea să înceapă să o aplice.
„La Târgu Mureş este centrul pilot şi sub coordonarea lor şi a unui centru medical din Barcelona vom funcţiona şi noi“, a declarat dr. Cătălin Mişarcă. Directorul medical al SCJU Braşov a adăugat că există, de asemenea, în unitatea medicală braşoveană, şi un medic ce s-a specializat în Franţa pentru astfel de intervenţii cu angiograful, aparatul urmând să fie folosit pentru o gamă mai largă de intervenţii.
„Acesta este doar un tip de procedură pe care o vom face cu noul angiograf. De anul viitor vom face la Braşov şi endoprotezare şi o serie largă de intervenţii de chirurgie cardiacă minim invazivă“, a declarat dr. Cătălin Mişarcă.