Site icon

VIDEO. Brașovul medieval, Șcheiul românesc și orașul muncitoresc, 3 machete spectaculoase expuse la Bastionul Țesătorilor

Cu ocazia Festivalului Etnovember, care începe sâmbătă, la Bastionul Ţesătorilor,
braşovenii şi turiştii vor avea ocazia de a vedea trei machete spectaculoase ale Braşovului, în diferite etape de dezvoltare. Aceste machete se află în sălile de expoziţie de la Bastionul Ţesătorilor şi vor putea fi văzute gratuit în acest week-end.



Machetele din perioada medievală şi perioada modernă sunt „relative“

Prima dintre machete este cea a Cetăţii medievale. Potrivit istoricului nicolae Pepene, director al Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, aceasta ste o machetă de la 1896, aflată în tezaurul cultural naţional, care, deşi are multe greşeli, este totuşi una foarte spectaculoasă. În zona de expoziţie de la Bastionul Ţesătorilor, această machetă eeste însoţită de o animație care pezintă principalele evenimente ale perioadei medievale, în
oraşul de sub Tâmpa, inclusiv cu incendiul de la Biserica Neagră.

Cea de a doua machetă, a Braşovului modern, prezintă zona românească a Braşovuilui, din Şchei şi până la actualul Colegiu „Andrei Şaguna“.

„Aceasta este o machetă din perioada comunistă, realizată undeva în anii ’60, una destul de spectaculoasă din punct de vedere estetic“, spune Nicolae Pepene.

În paralel cu această machetă, vizitatorii vor putea vedea proiecţii care vorbesc de modul în care a evoluat demografic Braşovul, din punct d evedere al comunităţilor etnice existente.

 

Braşovul muncitoresc, cu blocurile din Steagu

Dacă aceste două machete ale oraşului existau deja, o a treia machetă, care prezintă Braşovul muncitoresc din perioada comunistă, este noutatea pe care o prezintă Muzeul de Istorie la bastionul ţesătorilor.



 

Macheta a fost realizată după planul oraşului din 1985, spune Nicolae Pepene. Pentru asta, muzeul a obţinut o finanţare de la Administraţia Fondului Cultural naţional şi a lucrat cu o echipă de copii care cu această ocazie au învăţat să lucreze în CAD, o aplicaţie de arhitectură şi design, apoi au învăţat să organizeze o expoziţie, iar săptămâna trecută au ajuns să pună în practică toate aceste cunoştinţe, amenajând macheta „Braşovului muncitoresc“.

Această machetă reuneşte zona blocurilor din Astra, ridicată înainte de anii 80, iar vizitatorii au posibilitatea de a se orienta, apăsând butoane care odată aprinse le indică unele clădiri importante din oraş, precum Gara Braşov, Spitalul Județean de Urgenţă sau cele două blocuri de la Gemenii.

„Această machetă şi expoziţia realizată cu această ocazie, este prima care pune în valoare beneficiile pe care le oferă multimedia“, a declarat Nicolae Pepene. 

 

Exit mobile version