Muzicieni brașoveni de renume în concertul susținut de Orchestra Simfonică

Joi, 30 ianuarie 2020 de la ora 19.00 la Sala Patria, ne vom putea bucura de prezența pe scena Filarmonicii a unor artiști brașoveni îndrăgiți de publicul brașovean. Violonistul Florin Ionescu-Galati și pianista Corina Ibanescu, sub bagheta dirijorului Ovidiu-Dan Chirilă, vor susține alături de Orchestra Simfonică un program de excepție.



W. A. Mozart – „Mica Serenadă” pentru orchestră de coarde KV 525, J. Haydn – Concert pentru vioară, pian și orchestră de coarde în Fa major Hob XVIII:6 și Fr. Schubert – Simfonia a V-a în Si bemol major D. 485 sunt lucrările ce fac parte din repertoriul serii.

Biletele se găsesc la Sala Patria, din B-dul 15 Noiembrie, nr. 50 A dar și pe www.bilet.ro. Costul unui bilet este de 30 Ron.



Dirijorul şi compozitorul braşovean Ovidiu Dan Chirilă şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Artă din Braşov. Dedicându-se cu pasiune artei dirijorale, el absolvă în anul 1984 Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de compoziţie–dirijat orchestră, beneficiind de contactul cu muzicieni prestigioşi ca Tiberiu Olah (compoziţie), Constantin Bugeanu şi Iosif Conta (dirijat), Aurel Stroie (orchestraţie), Ştefan Niculescu (forme muzicale).

În anul 1991 a luat parte la Wiener Meister Kurse (Austria), la clasa de dirijat a profesorului Bruno Weil, directorul general al Operei din Duisburg. Între anii 1982 – 1985 participă la Festivalul „Tinerilor Dirijori” de la Buşteni, organizat de Uniunea Compozitorilor şi Criticilor din Asociaţia România.
Între anii 1991-1994 a beneficiat de o bursă de perfecţionare oferită de guvernul austriac, luând astfel parte la Cursurile de măiestrie din Mürzzüschlag, la clasele de dirijat ale maeştrilor Claudio Abbado, Richard Schumacher, Ernst Smole, Werner Tharichan şi Detlef Heusinger. În anul 1984, este numit dirijor şi şef al compartimentului orchestră la Teatrul Liric din Braşov, iar din 1996 devine directorul artistic şi dirijorul Filarmonicii din aceeaşi localitate.



Ovidiu Dan Chirilă a fost invitat permanent, între anii 1990-1991, la pupitrul orchestrei Operei de Stat din Chişinău; a dirijat orchestrele Filarmonicilor din Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Oradea, Arad, Constanţa, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea; a susţinut turnee simfonice în Republica Moldova (Chişinău), Austria (Viena, Graz, Klagenfurt), Ungaria (Szombathely), Grecia (Joannina, Pyrgos, Syros, Delphi, Paros), Japonia (Tottori). Repertoriul său dirijoral cuprinde numeroase lucrări ale genului simfonic şi de operă din toate epocile muzicale.

Compozitorul Ovidiu Dan Chirilă a creat sonate pentru pian, cvartete de coarde, lucrările pentru orchestră „Schiţe simfonice”, „Triptic”, „Presto”, baletele „Caligula” şi „Manifest pentru mileniul III” – cu care a obţinut în 1987 Premiul III la Concursul Naţional de Compoziţie. A fost nominalizat membru al Uniunii Compozitorilor din Germania – GEMA.
Alături de Orchestra Simfonică din Braşov, din 1996 a efectuat anual turnee în Germania. Împreună cu Filarmonica Braşov, dirijorul Ovidiu Dan Chirilă a realizat înregistrări pe CD cu importante pagini ale creaţiei muzicale universale: Sabin Păutza – Simfonietta, Carl Orff – Carmina Burana, Gustav Mahler – Simfonia a V-a, Antonio Vivaldi – ciclul de concerte Anotimpurile, W. A. Mozart – Concertul pentru oboi şi orchestră K.V. 314, Franz Liszt – poemul simfonic Preludiile.



Violonist virtuoz, Florin Ionescu-Galaţi s-a impus în viaţa muzicală românească drept unul dintre vârfurile generaţiei sale. Născut la Bucureşti, în anul 1970, a început studiul viorii la vârsta de patru ani, sub îndrumarea tatălui său, cunoscutul violonist şi dirijor I. Ionescu-Galaţi. Apariţia în public alături de Orchestra Naţională Radio, la vârsta de zece ani, cu concertul de vioară de Kabalevski, prevestea un talent neobişnuit ce avea să devină curând cunoscut.

A studiat la Şcoala de Muzică din Braşov cu profesorul Radu Hamzea şi a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu.
Este laureat al concursurilor internaţionale „Usti nad Orlici” (Cehoslovacia), „Dinu Lipatti” şi „George Enescu” (România), „Tibor Varga” (Elveţia), „Paganini” (Italia), „Wieniawski” (Polonia).



Cariera sa internaţională, începută în 1982, s-a derulat spectaculos în recitaluri şi concerte alături de ansambluri cunoscute ca: orchestrele simfonice de la Graz, Saarbrucken, Marsilia, München, Genova, Atena, Istanbul, Ankara, Izmir, Chişinău, orchestrele radio din Basel, Bucureşti, etc., în săli de renume din Europa, SUA şi Japonia, precum „Gasteig” şi „Herkule” din München, „Carnegie Hall” din New York, „Beethoven Halle” – Bonn, „Santory Hall” – Tokyo. În diverse formule camerale a colaborat cu Ayla Erduran, Viktor Pikaisen, Viktor Tretiakov, Lory Wallfisch, Valentin Gheorghiu.

A realizat înregistrări de referinţă pentru posturi de radio sau TV din Germania, Turcia, Franţa, Japonia, SUA. În ţara noastră artistului i s-a acordat Premiul Televiziunii Române (1996, 1997) şi Premiul Pro TV pentru participarea ca solist în concertul televizat co-producţie România-America, Marele Premiu al Uniunii Criticilor şi Interpreţilor români (1996), Premiul pentru promovarea muzicii româneşti în ţară şi în străinătate acordat de Uniunea Criticilor Muzicali (2002) și Cel mai bun solist al Anului 2002 în Turcia.



Pianista Corina Ibănescu s-a născut la Brașov într-o familie de intelectuali (tatăl doctor, mama profesoară), mari iubitori ai artelor, și a studiat pianul la Şcoala generală de muzică din orașul natal cu prof. Cornelia Orban și pianiștii Horia Cristian, și Gabriela Popescu. Și-a continuat studiile la Liceul de muzică „George Enescu” din Bucureşti sub îndrumarea renumitei profesoare Ludmila Popişteanu.
Este licenţiată -cu 10- a Conservatorului de Muzică “Ciprian Porumbescu din Bucureşti (specializarea pian, clasa prof. univ. Sandu Sandrin). A urmat cursuri de perfecţionare pianistică la Academia “Mozarteum” din Salzburg, Austria, sub îndrumarea celebrului pianist și dirijor, Carlo Zecchi. În prezent, este profesor universitar dr. la Universitatea „Transilvania” din Braşov, la catedra de pian a Facultății de Muzică şi profesor asociat la Liceul de Muzică “Tudor Ciortea” din acelaşi oraş, susținând master classes și workshopuri de pian în țară și în străinătate, fiind deasemenea invitată în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale de la Braşov, Sibiu, Bacău, Bucureşti, Piatra Neamţ, Târgovişte, Iaşi, Suceava, Arad, Deva, Râmnicu Vâlcea, etc.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.