Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat luni „toleranță zero” în ceea ce privește calitatea aerului, lansând un avertisment către primarii din București, Brașov și Iași, considerate cele mai poluate oraşe din România că vor urma controale săptămânale.
„Eu ca ministru şi noi, cei de la minister, transmitem foarte clar tuturor autorităţilor publice din România că buna prietenie care a fost până acum nu are cum să mai existe, pentru că eu personal nu pot să îmi bat joc de sănătatea Românilor. Iar săptămânal, îi anunţ pe toţi cei trei primari din Bucureşti, Iaşi şi Braşov şi pe cei ai tuturor celorlalte oraşe din România, că autorităţile din subordinea Ministerului Mediului vor fi în teren, astfel încât vor semnala orice abatere”, a declarat Alexe pentru Mediafax.
Totodată, ministrul precizat că Bucureștiul și Brașovul sunt singurele mari orașe care au accesat finanțări pentru achiziționarea de autobuze electrice. De altfel, el a precizat că pentru București, Iași și Brașov vor fi suplimentate fondurile pentru ca acestea să își poată achiziționa mijloace de transport în comun electrice.
Cum ar putea fi ajutați comisarii Gărzii Naționale de Mediu
De cealaltă parte, primarul Brașovului, George Scripcaru consideră că, Prefectura Brașov ar trebui să se implice în această problemă, atât prin constituirea unui grup de lucru, cât și pentru a face unele demersuri la Ministerul Mediului în vederea îmbunătățirii legislației.
„Este nevoie de o corelare a bazelor de date ale mai multor instituţii. Noi ar trebui să ştim avize emite Agenţia pentru Protecţia Mediului, pentru a putea monitoriza unii agenţi economici. De asemenea, Garda Naţională de Mediu ar trebui să afle de la Direcţia Agricolă şi de la APIA informaţii referitoare la activităţile agricole desfăşurate în jurul Braşovului, astfel încât comisarii de mediu să nu mai fie puşi în situaţia de a alerga după mirosurile produse de fertilizatori. Din grupul de lucru constituit de Prefectură ar trebui să facă parte şi reprezentanţii primăriilor din vecinătatea Braşovului, pentru că în unele situaţii, sursele de poluare sau de disconfort – cum este cazul unor mirosuri – nu sunt pe teritoriul administrativ al municipiului Brașov. Cred că prin constituirea unui astfel de grup de lucru se pot identifica mult mai uşor sursele de poluare. Pentru a se putea constitui un astfel de grup este nevoie de implicarea Prefecturii Braşov”, a argumentat primarul Brașovului, George Scripcaru.
În ceea ce privește demersurile pe care Prefectura le-ar putea face la Ministerul Mediului, primarul a afirmat că ar fi nevoie de unele reglementări care să încurajeze transportul electric, inclusiv în domeniul taximetriei.