Spitalul din Săcele, de la unitate închisă, la spital de top. Echipamente medicale unice în județul Brașov la Spitalul Municipal Săcele

La finalul anului trecut, Spitalul Municipal Săcele a achiziționat mai multe echipamente pentru sectoarele Endoscopie Digestivă – Gastroenterologie, Anestezie-Terapie intensivă și Anatomie Patologică, unice în județul Brașov, a anunțat Primăria Săcele. Fondurile au venit din suma de 5.000.000 lei alocată de Guvern în toamna anului trecut.

Astfel Compartimentul de Endoscopie Digestivă – Gastroenterologie a fost făcut un up-grade al liniei de endoscopie existente prin achiziția unui videocolonoscop, a unui videogastroscop și a unei mese de dezinfecție pentru acestea. În Compartimentul de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) unde sunt internați pacienți cărora în cazul endoscopiei li s-a făcut anestezie, s-au achiziționat două aparate de ventilație pentru menținerea funcțiilor vitale. Cele două echipamente deservesc paturile de ATI aprobate în structura organizatorică a spitalului.

La Serviciul de Anatomie Patologică au fost achiziționate un banc de pus în lucru cu aspirație pentru histologie, util în cazul prelevării eșantioanelor tisulare și biopsiilor de analizat, un procesator automat de țesuturi, o stație de includere la parafină, un colorator automat de lame histologice și un imunosteiner automat.

Săcelenii nu vor mai merge la București, Cluj-Napoca sau Târgu Mureș

Reprezentanții Primăriei Săcele susțin că în județul Brașov, precum și în cele învecinate nu există în spitalele publice echipamente de imunohistochimie automată, aceasta metodă de diagnostic efectuându-se manual, având costuri foarte ridicate. De cele mai multe ori pacienții sunt nevoiți să apeleze la servicii de medicină privată contra-cost în centre medicale din București, Cluj-Napoca sau Târgu Mureș.

„Prin modernizarea serviciului de diagnostic histopatologic și imunohistochimic, Spitalul Municipal Săcele și-a propus să vină în sprijinul pacienților din județul Brașov și nu numai, prin efectuarea investigațiilor menționate prin decontare de către CNAS, timpii de așteptare scurtându-se în vederea aplicării unui tratament eficient”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Săcele. 

Spital închis în 2011, redeschis în 2017 

Spitalul Municipal Săcele a fost inaugurat în anul 1946. În data de 1 aprilie 2011, prin H.G. nr. 345/31.03.2011, unitatea a fost închisă, odată cu alte 66 de spitale din ţară. Spitalul are demisol, parter, două etaje și mansardă, cu amprenta la sol de 734 mp, o suprafață desfășurată de 2.698 mp si o suprafață utilă de 2.065 mp.  Începând cu data de 01.07.2017, Municipiul Săcele a redeschis unitatea medicală respectiv Spitalul Municipal Săcele și a alocat un buget pentru funcționarea acestuia în sumă de 1.206 mii lei.  În decursul perioadei iulie – decembrie 2017 s-au încheiat două contracte de servicii medicale cu CJAS. Brașov pe baza unui Ordin de Ministru vizând o structură minimă de funcționare pentru Spitalul Municipal Săcele.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.