12 tineri cu dizabilităţi intelectuale țin la Brașov, demonstraţii de role şi patinaj, în cadrul programului „Speciali pe patine – Luăm viteză pentru starea de bine“, potrivit unui comunicat al Fundaţiei Special Olympics.
Ieri, demonstrațiile au fost tinute pe role de către nouă tineri sportivi Special Olympics, la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă. Azi, pe Patinoarul Olimpic, alţi trei tineri din Braşov, care s-au antrenat în cadrul acestui proiect, îşi vor arăta abilităţile pe gheaţă.
Potrivit Fundației Special Olympics, un număr de 54 de sportivi din cinci oraşe – Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov şi Galaţi – s-au antrenat intens pe role şi patine începând cu luna august 2019, pentru a participa, în februarie 2020, la primul Campionat Naţional de Patinaj al Special Olympics.
Aceştia vor susţine demonstraţii în fiecare dintre cele oraşe, prima având loc la Braşov.
Antrenorii voluntari de la Braşov sunt Elena Balint, prof. univ. dr. la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sporturi Montane, Adriana Dumitraşcu, profesor sport Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, Anca Ionescu şi Simona Pungă (patinaj).
Proiectul „Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine“ presupune crearea primului program de antrenamente şi competiţii din România pentru patinaj – role viteză, artistic şi viteză gheaţă – pentru 54 de persoane cu dizabilităţi intelectuale (PDI) din cinci oraşe, crearea primului Ghid de Patinaj Adaptat, organizarea a cinci demonstraţii locale în mijlocul comunităţilor şi a primului Campionat Naţional Special Olympics de Patinaj pentru acest grup de beneficiari cu scopul de a demonstra abilităţile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, puterea transformatoare a sportului şi beneficiile majore pe care le aduce asupra stării de sănătate.
În cadrul proiectului vor participa şi alte peste 400 de persoane – antrenori, membri de familie, voluntari (studenţi, elevi de liceu, profesori de sport), membri ai comunităţilor.