28 din cele 58 de localități ale județului Brașov au deficit de medici de familie, având cu unul, doi, trei sau chiar patru doctori mai puțin față de necesarul stabilit în conformitate cu populația.
Mai mult decât atât, în trei dintre aceste localități nu există în acest moment, niciun medic de familie, oamenii fiind nevoiți să meargă în comunele vecine., uneori kilometri întregi, pe jos. Localitățile fără niciun medic de familie sunt în Țara Făgărașului, la Șoarș, Beclean și Ticuș, zone mai greu accesibile.
“La nivelul judeţului Braşov, Comisia mixtă de la nivelul CAS a stabilit că necesarul de medici de familie este de 343 de medici. La această data se află în relaţie contractuală cu Casa un număr de 315 medici. Deficitul la acest moment este de 22 şi aici vorbim mai mult de mediul rural. Practic, în mediul rural, deficitul este de 14 medici, iar 8 este deficitul în mediul urban”, a spus Ancuţa Daisa, reprezentant al CAS Braşov.
Pe lângă cele trei comune fără niciun medic de familie, localitățile din județul Brașov, cu deficit de medici sunt următoarele:
* deficit de un medic: Apaţa, Augustin, Beclean, Budila, Buneşti, Comăna, Cristian, Crizbav, Feldioara, Ghimbav, Hălchiu, Hoghiz, Jibert, Măieruş, Racoş, Şercaia, Şoarş, Teliu, Ticuș, Voila şi Vulcan;
* deficit de doi și trei medici: Caţa, Hărman, Săcele, Sânpetru, Victoria şi Zărneşti;
* deficit de patru medici: Tărlungeni.
Analiza a fost realizată de Confederația Natională a Patronatelor Medicilor de Familie din România, pentru toate județele din România.
Potrivit acestei analize, 328 de comune din România nu au niciun medic de familie, fiind afectați 559.611 de oameni, adică 2,52% din populaţia României.
Din 1.414 de comune şi oraşe lipsesc 2187 de medici de familie.
Doar 1.496 de localităţi din România (47%) au suficienţi medici de familie, iar 271 de localităţi au mai mulţi medici de familie decât este necesar pentru populaţia existentă.
Cel mai mare excedent este în Bucureşti, urmat de alte centre universitare.