În aproximativ trei săptămâni constructorul angajat că închidă cele două celule ale platformei ecologice de deșeuri a FIN-ECO va finaliza lucrările de modelare pe care le are în proiect, urmând să amplaseze ulterior și sistemul de ardere a biogazuluui captat de la aceste celule.
Potrivit șefului de șantier, Bogdan Mitache, reprezentant al constructorului RS Activ, în prezent lucrările de închidere a celor două celule sunt la 80% din punct de vedere al stadiului fizic și la 55% din punct de vedere al plăților.
Constructorul vrea să termine lucrarea până la finele lunii mai
Lucrările de închidere ale celor două celule de la platforma de deșeuri care s-au umplut au început în 2019 și au ca termen de finalizare luna august a acestui an. Constructorul spune că poate ajunge să termine lucrările mai devreme, undeva la sfârșitul lunii mai sau prima parte a lunii iunie, dacă va avea condiții meteo favorabile. Potrivit reprezentantului constructorului, în prezent se lucrează la modelarea grosieră a celor două celule pentru aducerea lor într-o formă geometrică regulată, astfel încât terasamentul să aibă stabilitate. Urmează apoi umplerea cu pământ în strat de 50 de centimetri și amplasarea foliilor de impermeablizare. Până la finalizarea acestor lucrări de modelare este posibil să mai apară mirosuri, spun constructorii, „pentru că noi practic, scurmăm în deșeuri“.
„Se lucrează etapizat, întâi excavăm și aducem în cotă și apoi acoperim cu pământ pentru a evita dispersia mirosului. După finalizarea operațiunii de excavare și așternere a primului strat de pământ venim și întindem geo-membranele care vor împiedica eventualele pierderi de gaz sau drenaj de apă. Ele sunt întinse până în rigolă, astfel încât toată apa care este pe celulă să fie captată acolo“, a explicat Bogdan Mitache.
În total vor fi așezate trei straturi de geocompozite cu rol de impermeabilizare, peste care va veni apoi un strat de pământ de recultivare, de 85 de centimetri și un ultim strat de pământ vegetal, de 15 centimetri. Acesta va acoperi suprafața de 36.000 de metri pătrați a celor două celule închise și va fi înierbat, a mai explicat constructorul.
Sistem de ardere a biogazului, cu 51 de puțuri de foraj și 5 km de conductă
În cele două celule umplute cu deșeuri, care sunt acum în preces de închidere, va exista un sistem de captare a biograzului rezultat din deșeurile fermentate. Acest sistem va fi format din 51 de foraje, dintre care s-au realizat până acum 36, iar 15, aferente celulei 2, vor fi amplasate în perioada următoare. Sistemul este completat de o conductă cu diametrul de 90 mm care va prelua biogazul din aceste puțuri și îl va duce în cele șapte substații amplasate perimetral. Conform proiectului, pe cele două celule, sistemul de captare va fi format din patru kilometri de conductă care va prelua și transporta biogazul spre cele șapte substații, unde va fi purificat. De aici, printr-o altă conductă, cu diametrul de 200 mm, gazul va fi transportat spre stația de ardere șituată la baza depozitului, unde va fi eliminat. Capacitatea de ardere a biogazului va fi de 1.750 mc/oră, fiind una dintre cele mai mari din țară, au anunțat reprezentanții companiei Fin-Eco, ce administrează depozitul ecologic de deșeuri.
Două din șase celule au fost umplute cu deșeuri
Depozitul de cologic de deșeuri se întinde pe 27 de hectare și are șase celule, dintre care primele două au fost deja umplute. O a treia celulă este în funcțiune primind deșeurile produse în tot județul Brașov. Potrivit administratorilor platformei, aceasta are, în prezent, un grad de umplere de aproximativ 65%, la o capacitate totală de depozitare de aproximativ 900.000 de metri cubi.