Site icon

Înscrierea la clasa pregătitoare 2020-2021. Inspectoratul Școlar Județean Brașov lasă scolile să facă înscrierile cum vor

Inspectoratul Școlar din Brașov nu ține cont de recomandarea Ministerului Educației ca înscrierea la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2020-2021 să se facă în baza unei proceduri clare prin care elevii să fie distribuiți fie în ordine alfabetică, fie prin tragerea la sorți a învătătorilor. Inspectoratul Școlar din Brașov lasă școlile să facă înscrierea așa cum vor propriile consilii de administrați, după ă procedură de înscriere elaborată la nivelul școlii pe care trebuie să o elaboreze până pe 28 februarie 2020.

“Nu am avut conflicte, petiții, reclamații până acum și am considerat că școlile își cunosc situația cel mai bine. Le-am comunicat adresa ministerului cu cele două exemple pe care le-au sugerat pentru constituirea claselor și dacă va fi nevoie bănuiesc că școlile, în procedurile proprii, vor sugera acest mod de constituire a claselor. Noi n-am obligat, asta este hotărârea consiliului de administrație. Dacă tot vorbim de descentralizare, atâta vreme cât la noi lucrurile s-au derulat în regulă, atunci asta se va întâmpla și de acum încolo. Probabil că vor fi școli care vor recurge la sugestiile ministerului și școli la care nu se va întâmpla așa. Faptul că de ani de zile lucrurile s-au reglat la școală, și nu a existat lume nemulțumită la nivelul școlii sau la nivelul inspectoratului, am considerat că avem încredere în modul în care gestionează școlile lor această problemă. “, a spus pentru HotNews Ariana Bucur, inspectorul școlar general de la Brașov.

Metodologia de înscriere în clasa pregătiroare, dată de Ministerul Educației, prevede că inspectoratele școlare trebuie să stabilească pentru școli modalitatea prin care se vor forma clasele pregătitoare. Principala schimbare adusă de metodologie prevede că în anul școlar 2020-2021 constituirea claselor se face după finalizarea procesului de înscriere, conform calendarului, în baza procedurii elaborate de inspectoratele şcolare şi aprobate de consiliul de administraţie, cu respectarea criteriilor de transparenţă, echitate, nondiscriminare şi incluziune. Fiecare școală trebuie să afișeze clar procedura prin care se va face repartizarea în clasă, care va fi fie în ordinea alfabetică a elevilor, fie prin tragerea la sorți a învățătoarelor. De exemplu, la București, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a stabilit că elevii vor fi înscriși în clasa pregătitoare fie în ordine alfabetică .

Ce prevede procedura de la inspectoratul școlar de la Brașov:

Modul de repartizare a copiilor în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2020-2021 se va realiza în conformitate cu Ordinul M.E.C. nr. 3277/17.02.2020 privind aprobarea Metodologiei și a Calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2020-2021, cu respectarea art. 51 (4).
Având în vedere că, demersul realizării înscrierii copiilor în clasa pregătitoare, a realizării formațiunilor de studiu și a repartizării cadrelor didactice la clasă în anii precedenți s-a desfășurat în deplină normalitate, cu respectarea legislației în vigoare, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, întrunit în data de 25 februarie 2020 a hotărât:

Repartizarea elevilor pe clase se va realiza de către Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ în baza unei proceduri proprii fiecărei unități școlare cu respectarea Ordinului M.E.C. nr. 3277/17.02.2020 privind aprobarea Metodologiei și a Calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2020-2021și a adresei MEC nr. 57/RLB/24.02.2020.

Procedura de înscriere elaborată la nivelul unității școlare și procesul-verbal al Consiliului de Administrație vor fi înaintate, în formate pdf, la adresa, până la data de 28.02.2020. În cazul familiilor divorțate, se vor respecta prevederile art.3 (2) din Metodologia înscrierii copiilor în învățământul primar, iar în cazul custodiei comune comisia de înscriere din cadrul unității școlare va solicita acordul de înscriere al ambilor părinți/ tutori legali.

 

Exit mobile version