Peste 100 de cazuri de gripă, atât de tip A, cât şi B, s-au înregistrat, în ultimele trei zile, la Spitalul pentru Copii din Braşov, numărul prezentărilor la Camera de Gardă fiind de trei ori mai mare, a declarat luni, pentru AGERPRES, conferenţiar dr. Oana Falup Pecurariu, şef secţie la instituţia medicală amintită şi secretar al Societăţii Europene de Boli Infecţioase Pediatrice.
„Media pe gardă, în ultimele 3 zile, a fost de 120-130 de prezentări, un număr foarte mare. (…) Cam o treime din aceşti pacienţi au fost confirmaţi fie cu gripă A, fie cu gripă B. Sfatul şi rugămintea noastră este ca, înainte ca părinţii să se prezinte la camera de gardă, copilul să fie văzut de medicul de familie, unul dintre pilonii centrali ai sistemului nostru de sănătate. Înţelegem şi îngrijorarea părinţilor, dorinţa lor ca micuţii să fie consultaţi de un cadru medical specializat, în perioada de epidemie, cum este cea de gripă. Dar, dacă micuţii nu sunt cu febră înaltă şi au stare generală relativ bună, îi sfătuim pe părinţi să apeleze la medicii de familie şi numai în condiţii de strictă nevoie să meargă la camerele de urgenţă“, a afirmat pediatrul braşovean.
Conform medicului, vaccinarea antigripală se recomandă la copii în vârstă de peste 6 luni, iar pentru ceilalţi este bine s-o facă membrii de familie, toţi cei din imediata apropiere a sugarului.
„Începând cu vârsta de şase luni, la toţi sugarii, OMS recomandă vaccinarea. De asemenea, la femeia gravidă, pe toată perioada, şi mai ales în sezonul de toamnă-iarnă, dar şi la vârstnicii de peste 65 de ani. Vreau, însă, să subliniez că gripa, la fel ca şi toate celelalte virusuri, este profundamente democratică. Tinereţea şi puterea nu ne fac imuni la gripă (…), prin urmare ar trebui ca, în fiecare toamnă, să nu uităm să ne facem vaccinul antigripal, să ne gândim şi la ceilalţi, din respect faţă de ei: copiii noştri, părinţii noştri, colegii noştri şi, în plus, toţi ceilalţi cu care, ocazional, ne vedem. (…) Cred cu tărie că un om prevenit, corect informat, va lua cea mai bună măsură în ce priveşte sănătatea lui. Oferind informaţii corecte, pertinente, aduse la zi populaţia înţelege importanţa vaccinării“, a spus conf.dr. Oana Falup Pecurariu.