Primăria Brașov a lansat licitația privind Construirea căminului de cazare pentru elevi la Școala Profesională Germană Kronstadt. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 3 aprilie 2020. Valoarea estimată a achiziției este de 21.533.497,28 lei + TVA, fondurile fiind asigurate din bugetul local.
„Căminul de elevi va face din SPGK modelul de campus de pregătire a elevilor în învățământul tehnic dual, model care va putea fi replicat la nivelul întregii țări. Ca și la precedentele investiții, partenerii noștri privați vor asigura dotarea acestui cămin, pe principiul «pentru fiecare leu investit de Municipalitate, firmele vor investi tot un leu». Doresc să le mulțumesc acestor firme, pentru că fără sprijinul lor învăţământul dual ar fi rămas doar în faza de intenţie. Odată cu construirea acestui cămin putem spune că Braşovul nu doar că are cel mai avansat program de educaţie în sistem dual, ci şi ca oferă cele mai bune condiţii tinerilor care vor deveni viitori angajaţi ai companiilor braşovene. Școala Profesională Germană Kronstadt este prima în sistem dual și a devenit model de bună practică în toată România. Mă bucur că a produs lucruri concrete, că reușește să le ofere elevilor o meserie, un loc de muncă și un punct de plecare în viață. Ca primar mă mândresc cu ea și doresc să multiplicăm cât mai mult acest exemplu“, a declarat primarul George Scripcaru.
Căminul SPGK, o clădire cu 9 etaje
Căminul de la SPGK va fi construit conform unui proiect tehnic întocmit de SC Rozini SRL, pe o suprafaţă de 947,4 metri pătraţi aflată pe un amplasament al Municipalităţii, de pe strada 13 Decembrie nr. 131. Clădirea va avea parter şi nouă etaje şi toate funcţiunile necesare, respectiv spaţii de depozitare, spaţii tehnice, sala de mese, oficiu catering, sala de aşteptare, sală studii, vestiare personal. În prezent, pe terenul respectiv există deja cinci clădiri, respectiv un cămin de cazare, şcoala, o clădire cu ateliere, o clădire cu funcţiuni educaţionale, sala de sport şi un teren de sport suprafaţă asfaltată. Căminul de nouă etaje va veni în completarea acestora, formând un ansamblu educaţional.
80 de camere, cu 306 locuri pentru elevi
Aşa cum a fost proiectat, căminul pentru elevi de la şcoala Kronstadt ar urma să aibă 80 de camere cu grup sanitar propriu, oferind un loc de cazare pentru 306 elevi. Camerele vor fi de la la etajele I – IX, în timp ce la parter vor fi funcţiunile complementare, respectiv o sală de studiu, sală de aşteptare, oficiu de cate-ring, linie de autoservire, sala de mese, grupuri sanitare, depozit de lenjerie de pat, cabinet medical cu izolator, cameraă terrmică şi cele două lifturi. Pentru a avea un consum cât mai mic de energie, căminul va fi construit de la început cu faţadă ventilată cu panouri de fibro ciment, ce permite o mai bună izolare termică atât iarna cât şi vara, dar şi siguranţă sporită la incendiu. Terasele căminului vor fi înverzite, tot pentru a asigura o mai bună izolare termică a spaţiilor peste care sunt amplasate dar şi pentru a recupera o parte din zona pierdută prin construirea clădirii. Sistemul de preparare a apei va fi cu panouri solare, iar clădirea va utiliza BMS (Building management system), care permite ca toate instalaţiile din clădire să fie supravegheate centralizat şi toate echipamentele să fie comandate centralizat. Acest cămin ar trebui să fie construit, conform documentaţiilor, în 24 de luni de la data emiterii Ordinului de începere a lucrărilor, iar garanţia lucrărilor executate să fie de cinci ani de la semnarea procesului verbal de recepţie.