Coronavirusul a găsit România într-o situație delicată în ceea ce privește spitalele. Pentru cazurile mai grave este nevoie de terapie intensivă, iar în unitățile sanitare din România secțiile ATI lipsesc sau sunt foarte mici. Acum, cel puțin la Brașov, autoritățile județene încearcă să recupereze terenul, însă va mai dura până când acestea devin funcționale, asta pentru ca e greu sa găsești pe piața aparatura și personalul de specialitate, de pe o zi pe alta.
Situația a fost detaliată miercuri de președintele Consiliului Judetean Brașov, Adrian Veștea, într-o videoconferință de presă, când a dat asigurări că va aloca toate resursele financiare pentru amenajarea și dotarea unor secții sau compartimente ATI. Practic, în perioada următoare Consiliul Județean Brașov are în plan să realizeze compartimente ATI la Spitalul de Boli Infecțioase, la cel de Pneumoftiziologie și la cel de Neurologie și Psihiatrie, însă acestea vor deveni funcționale abia după ce se cumpără echipamente și se va rezolva problema personalului. Dacă echipamentele vor veni, mai devreme sau mai târziu, cu personalul chiar este o mare problemă…
“Nici la Spitalul de Pneumoftiziologie, dar nici la cel de Infecțioase și nici la cel de Neurologie și Psihiatrie nu există personal calificat pentru terapia intensivă. Mai este un lucru pe care trebuie să îl conștientizăm cu toții și ar trebui să privim lucrurile cu realism. Este vorba de personalul medical. Pentru ca toate aceste paturi de ATI să fie funcționeze avem nevoie de personal calificat pentru această activitate”, a declarat Veştea.
Reprezentantul administrației județene a afirmat ca în acest moment la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov sunt 35 de paturi ATI, care au fost deservite de personal calificat. În rest, va fi nevoie de oameni calificați, care să facă proceduri specifice.