De astăzi, 8 martie, se interzic activitățile la care participă mai mult de o mie de persoane, a anunțat duminică secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, care este șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Este vorba de evenimente care se desfășoară fie într-o incintă, fie în aer liber, publice sau private, a precizat oficialul. Măsura intră în vigoare chiar de azi. În cazul unor activități care implică mai puțin de 1.000 de persoane, deciziile se vor lua la nivel local, pentru fiecare eveniment în parte. În ambele situații, măsura este valabilă până la 31 martie şi poate fi prelungită.
Asta înseamnă, de exemplu, că meciurile de fotbal se vor desfășura fără spectatori, iar spectacolele mari vor fi anulate. „Ştim şi ne cere scuze că această măsură va produce, poate, unele nemulţumiri sau un disconfort, dar consider că în acest moment sunt măsuri necesare pentru prevenire şi sperăm că o să avem înţelegerea tuturor celor care sunt implicaţi”, a spus secretarul de stat, citat de Digi 24. De altfel, după ce a fost anunțată această măsură, Liga Profesionistă de Fotbal al intrat în ședință, pentru a vedea ce este de făcut.
Un caz de corona virus poate închide o școală
Tot duminică, Arafat a mai precizat că au fost stabilite şi criteriile pe baza cărora poate fi decisă suspendarea cursurilor, ca urmare a cazurilor de coronavirus. Mai exact, școlile în care va fi depistat cel puţin un caz de coronavirus vor fi închise, conform unei proceduri adoptate de autorităţi, a mai spus Arafat.
Totodată, stagiile practice în spitale pentru studenţii la Medicină au fost sistate până la 31 martie. Tot până la data amintită sunt interzise vizitele în spitale.
Raed Arafat a subliniat că românii carantinaţi în alte ţări nu vor mai sta în izolare în cazul în care vin acasă, dacă au certificat medical că nu sunt infectaţi.
Acesta a atras atenţia că nu se eliberează certificate medicale pentru cei care nu au coronavirus. “Unităţile sanitare nu testează persoanele sănătoase”, a spus Arafat.
Totodată, cei aflaţi în carantină şi care vor să plece în străinătate nu pot părăsi domiciliul, a adăugat el.
Amenzi de 20.000 de lei pentru cei care ascund faptul că au călătorit într-o țară afectată de coronavirus
Secretarul de stat a atenţionat asupra faptului că este de domeniul „penal” ca o persoană care vine în România să ascundă că a călătorit dintr-o ţară afectată de coronavirus, încălcând astfel legea şi îmbolnăvind şi alte persoane.
El a mai amintit că cei care au încălcat regula au primit amenzi până la 20.000 de lei.
Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat sâmbătă seară, un bărbat de 72 de ani din Galaţi, fiind al patrulea într-o singură zi. Ca urmare a acestui caz, persoanele care în data de 29 februarie au circulat spre Galaţi folosind microbuzul, cu plecare din Bucureşti (Gara de Nord), la ora 12.15 sunt rugate să se izoleze la domiciliu şi să contacteze în cel mai scurt timp autorităţile.
În România sunt în carantină 15 persoane. Alte 12.734 sunt autoizolate.