În timp ce autoritățile brașovene anunță doi pacienți vindecați și externați de la Spitalul de Infecțioase, aceștia nu apar nicăieri pe statisticile Guvernului

În această săptămână la Brașov au fost făcute două externări ale unor pacienți purtători de CoVID-19, care au afost internați la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov și după tratamentul de specialitate au fost declarați vindecați. 

Prima externare raportată cu mândrie de prefectul Cătălin Văsii este a „pacientului Boston“, bărbatul de 44 de ani care a fost internat imediat după ce s-a întors din Statele Uniter. Se pare că el contactase virusul la un conrus de dans din Piatar Neamț, unde a fost arbitru, iar apoi a plecat pentru scurt timp la Boston. La întoarcere a fost direct internat, însă nu înainte de a-și infecta soția și contabila, iar acestea, la rîndul lor, câțiva apropiați. Acum, „pacientul1“ a devenit și „externatul 1“ de la Brașov. Bărbatul de 44 de ani a ieșit din spital joi, după cum a anunțat DSP și Instituția Prefectului. El nu apare a apărut însă în raportarea oficială a Grupului de Comunicare a Stategică, de a doua zi, de vineri, așa cum se întâmplă cu pacienții vindecați și externați din restul țării.

De semenea, vineri, prefectul Cătălin Văsii a anunțat că a fost făcută o a doua externare de la Boli Infecțioase, o pacientă în vârstă de 53 de ani. Este vorba despre contabila „pacientului Boston“. În raportarea de azi, nu apar însă, nici ea și nici bărbatul de 44 de ani.

Această lipsă de conexiune a datelor din teritoriu cu cele de la București ridică mari semne de întrebare privind modul în care se fac raportările din teritoriu. În timp ce Guvernul, prin toate mijloacele posibile, sfătuiește populația să se informeze doar din surse oficiale, aceleași surse oficiale demonstrează că nu sunt încă puse 100% la punct, din punct de vedere al preluării și prelucării în timp util a datelor, astfel încât să ofere o informare exactă și în timp real.

Potrivit informării primate sâmbătă, la ora 13, de la Grupul de Comunicare Strategică de la nivelul Guvernului României, până azi „pe teritoriul României, au fost confirmate 1.452 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.452 de persoane confirmate pozitiv, 139 au fost declarate vindecate și externate (54 la Timișoara,55 la București, 16 la Iași, 6 la Craiova, 6la Constanța și 2 la Cluj). Totodată, până acum29 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj-Napoca și Neamț, au decedat“.