Site icon

Orașul din țară unde medicii trag la sorți cine să ingrijească pacienții cu corinavirus. Managerul spitalului: “Sunt medic ca să slujesc beteagul”

La Spitalul Județean Dr. Constantin Opriș din Baia Mare, medicii trag la sorți cine va îngriji bolnavi cu coronavirus, au declarat surse medicale pentru HotNews.ro.

Contactat de HotNews.ro, managerul interimar al spitalului, medicul Vasile Pop, admite că “unora dintre colegi nu le-a surâs ideea”, dar spune că niciun cadru medical nu poate refuza să îngrijească bolnavi, inclusiv infectați cu coronavirus:

“Sunt medic ca să slujesc beteagul, de aceea ne-am făcut doctori”, declară Vasile Pop.

Cazul de la Baia Mare spune multe despre starea de spirit din spitalele românești, în condițiile în care multe cadre medicale reclamă, în aceste zile, că nu au suficiente echipamente de protecție.

Spitalul Județean din Baia Mare a fost condus până de curând de Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății până în noiembrie anul trecut, reținută la finalul lunii trecute de Direcția Națională Anticorupție în urma unui flagrant. Sorina Pintea a fost acuzată că ar fi primit mită chiar în biroul său de manager al spitalului județean, acuzație pe care fostul ministru o neagă.

Medicul Vasile Pop era directorul medical al spitalului pe vremea când Sorina Pintea era manager. Acum, Vasile Pop este manager interimar.

“Unora dintre colegi nu le-a surâs ideea”

Vasile Pop povestește că, inițial, Spitalul Județean din Baia Mare, pe care îl conduce, ar fi trebuit să fie spital de suport pentru coronavirus – în cazul în care capacitatea spitalului de boli infecțioase din oraș va fi depășită, pacienții infectați cu COVID 19 ar fi urmat să fie direcționați către Spitalul Județean. Ulterior, s-a luat decizia ca Spitalul de Pneumoftiziologie din oraș să fie spital de suport pentru coronavirus – să trateze acești pacienți.

Spitalul Județean Dr. Constantin Opriș a primit, însă, sarcina de a delega medici de diverse specialități, inclusiv personal medical de sală de operație, “pentru că la Spitalul de Pneumoftiziologie nu există chirurgie generală, ortopedie, neurologie și alte specialități. Noi trebuie să oferim suportul cu medici de specialitate. Ni s-au făcut propuneri de către medicii șefi de secție din spitalul nostru. În funcție de necesar, în momentul în care va fi nevoie, colegii noști vor participa la examinarea și tratamentul acestor pacienți. Deocamdată nu ni s-a solicitat”, explică managerul Vasile Pop.

Potrivit surselor HotNews.ro, o parte din personalul medical de la Spitalul Județean nu este deloc încântat de ideea că va fi delegat la Spitalul de Pneumoftiziologie din oraș pentru a trata pacienți cu coronavirus. Cum nu s-a putut găsi o altă soluție, personalul medical de la Baia Mare a ales să tragă la sorți cine va face acest lucru.

 

Managerul Vasile Pop admite că “unora dintre colegi nu le-a surâs ideea (de a fi delegați să îngrijească pacienți cu coronavirus la Spitalul de Pneumoftiziologie – n.red.)” dar subliniază că “sunt și mulți colegi care au solicitat să fie în prima linie”.

“Noi ne-am ales această meserie, din punctul meu de vedere, ca să fim alături de omul beteag, indiferent ce boală are – transmisibilă sau netransmisibilă. Gândiți-vă că și unui pacient cu boli neuro-psihice, violent, trebuie să îi asigure cineva asistența medicală. Restul nu mai contează. Sunt medic ca să slujesc beteagul. Bineînțeles, protejându-mă cât pot de o afecțiune care este foarte transmisibilă, cu contagiozitate foarte mare.”, a spus dr. Pop. 

Managerul Vasile Pop admite și faptul că “in toată țara, absolut în toată țara, nu sunt suficiente echipamente de protecție. Prin suficiente se înțelege că ar trebui să fie cantități industriale. Dar ce avem, încercăm să folosim cu parcinomie. Noi trebuie să respectăm niște normative. Noi trebuie să folosim materialele conform indicațiilor și normelor pe care le avem. Din punctul meu de vedere, toată lumea trebuie să se supună unor reguli. Dacă fiecare face cum îl taie capul, iese dandana, ca să nu spun haos”.

 

“Ați văzut în Italia, în Spania, mult personal medical infectat. Sunt mulți oameni infectați care lucrează cot la cot cu cei care nu au coronavirus, dintre colegi”, adaugă el.

“Nimeni nu poate refuza. Este situație de urgență”

Managerul interimar al Spitalului Județean din Baia Mare subliniază că este o situație specială, iar medicii trebuie să ia lucrurile așa cum sunt: “Noi trebuie să luăm lucrurile așa cum sunt și să facem ceea ce trebuie în această situație. Sunt convins că mulți ar vrea, în situația asta, să stea acasă și să se uite la televizor. Nu putem. Noi trebuie să asigurăm asistența medicală bolnavilor, celor care sunt în nevoie, în suferință. Ăsta este rolul nostru, de aceea ne-am făcut doctori, să fim alături de beteag.”

“Restul, nemuțumiri, frustrări… știți mai bine decât mine”, spune Vasile Pop.

 

Vasile Pop mai spune că, cu toate că nu toți medicii din spitalul pe care îl conduce sunt de acord să fie delegați la Spitalul de Pneumoftiziologie din oraș pentru a trata pacienți cu coronavirus, nimeni nu poate refuza acest lucru: “Nimeni nu poate refuza. Cum să refuzi? Este situație de urgență. Am spus dimineață, la o întâlnire cu domnii colegi: cei care ați făcut armata știți ce înseamnă stare de război. Suntem în stare de război cu o boală păcătoasă. Trebuie să fim toți solidari, să ne ajutăm unul pe altul. Dar, din nefericire, există un mare grad de dezbinare, în sensul că fiecare zice: du-te tu în față și lasă-mă pe mine să stau la coadă. Credeți că este o situație normală?”

Managerul Spitalului Județean din Baia Mare, Vasile Pop, amintește, de asemenea, că inclusiv Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca personalul medical să beneficieze de suport psihologic în această perioadă: “Pentru cine lucrează în astfel de condiții, pentru că fiecare are acasă o mamă, un copil și fiecare se gândește. Asta este situația, noi trebuie să facem ceea ce trebuie să facem, nu ce vrem.”

 

Exit mobile version