Scrisoare deschisă către autoritățile brașovene pentru comunicare transparentă pe perioada pandemiei

Scrisoare deschisă către autoritățile brașovene pentru comunicare transparentă pe perioada pandemiei

 

Mass-media brașovene solicită, din partea autorităților locale, o comunicare corectă și onestă, în contextul pandemiei de COVID-19. Atragem atenția asupra faptului că lipsa unor informații clare, corecte și concise, naște teorii ale conspirației în spațiul public, face loc știrilor false, propagate din surse care nu se supun rigorilor jurnalistice de verificare a informației, ceea ce se va traduce printr-o încredere scăzută în acțiunile autorităților.

Solicităm ca informațiile legate de COVID-19 să fie făcute publice – numărul de cazuri, vârstele și ocupațiile celor declarați pozitivi, să fie date publicității într-un mod coordonat și concis. Înțelegem să fim alături de autorități și să sprijinim acțiunile acestora și considerăm că o mai mare transparență din partea instituțiilor ar duce la o limitare a reacțiilor deplasate ale unei populații neinformate.

Solicităm ca, la nivel local, să existe o structură de comunicare informată, permanent activă, care să poată răspunde, pe lângă aceste aspecte, la întrebari punctuale, privind situații de interes public justificat. Vorbim, spre exemplu, de foarte multe informații vehiculate în mediul online sau provenite din surse neoficiale, informații al căror efect este exact panica și lipsa de încredere în capacitățile sistemului. O bună și rapidă comunicare în acest sens cu instituțiile brașovene previne răspândirea de informații neverificate/neconfirmate, care pot crea panică nejustificată.

În alte județe din țară, comunicarea noilor cazuri de COVID-19 nu a fost sistată. Acolo s-a înțeles că doar colaborând cu mass-media se poate asigura liniștea necesară autorităților sanitare, de a lupta cu această pandemie. Singurele instituții care pot detensiona situația sunt cele care coordonează lupta cu pandemia.

Înţelegem că, în acest moment, eforturile autorităţilor publice sunt îndreptate spre criza generată de pandemie, însă considerăm că acest lucru nu trebuie să conducă la încălcarea legii, chiar de către instituţiile publice sau la abuz de putere din partea acestora.

Mai mult, atragem atenţia autorităţilor că ideea de a reduce disponibilitatea de comunicare pentru a se putea dedica rezolvării problemelor crizei este o eroare gravă, care poate să producă efecte contrare aşteptărilor. Asigurarea transparenţei şi a promptitudinii în răspunsul autorităţilor către public şi mass-media este o regulă de bază a comunicării în condiţii de criză. Comunicarea este parte a crizei, iar, dacă este făcută prost, criza riscă să ia proporţii dramatice.

Îngrădirea libertăţii presei sub pretextul crizei şi lipsa de transparenţă din partea autorităţilor nu pot decât să afecteze încrederea cetăţenilor în acţiunile autorităţilor publice, încredere care este vitală pentru depăşirea acestui moment.

 

Semnatari:

Ovidiu VRÂNCEANU – BizBrasov
Ionuț DINCĂ – BizBrasov
Sebastian DAN – NewsBV
Iulia BOBAIȚĂ – NewsBV
Sorin ȚÂRCĂ – reporter
Cristina CRISTEA – BrașovTV
Raluca Fazekas – Olteanu – Transilvania Expres, MyTex
Paul PETROȘEL – ȘtiripeSurse
Anca SIGMIREAN – RTT
Sorin SECLI – Observator, Antena1
Mihaela PARGHEL – BrașovMetropolitan & Monitorul Expres
Marian STOICA – Realitatea de Brașov
Adrian JĂTĂREANU – Kanal D
Claudiu LOGHIN – Digi24
Electra GHIZA – Pro TV
Ovidiu STAN – Antena 3
Cristi FLOREA – Transilvania365
Mădălina BUCUR – ProTV
Adina MILEA – Observator Antena 1
Simona SUCIU – Știri de Brașov
Rareș RUSU – InfoTV
Ileana GAFTON – Corona Press
Călin PIȘTEA – Transilvania Expres
Lucian POP – Transilvania Expres
Radu COLȚEA – BZB
Mihai TATU – Litera9
Cristina NICA – Europa FM
Liliana Jighira – MyTex, Transilvania Expres
Camelia Vlad – reporter
Adina CHIRVASĂ – reporter
Adrian Cârneciu – reporter
Oltița Stiuj – Monitorul Expres
Onelia Pescaru – Mix Tv
Cornelia Crevean – Nova TV

1 Trackback / Pingback

  1. Guvernul interzice prefecților să mai ofere informații despre COVID-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.