Site icon

Trei posibile amplasamente, pentru un centru integrat de management al deșeurilor în județul Brașov. Acesta ar urma să fie construit printr-un proiect european

Începută  anul trecut, elaborarea Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor  (SMID) în județul Brașov a intrat în linie dreaptă, susțin reprezentanții Consiliului Județean Brașov. În baza acestui document se vor realiza investițiile necesare gestionării deșeurilor în județul Brașov, una dintre cele mai importante dintre ele fiind amenajarea unui centru integrat de management al deşeurilor  (în care să se facă tratarea şi eliminarea deşeurilor, ceea ce ar permite reducerea cantităților de deșeuri ce se depun la groapa de gunoi).

Deocamdată, proiectul este în etapa de stabilire a amplasamentului, iar în acestă perioadă Consiliul Județean Brașov analizează trei variante.

Sunt luate în calcul terenuri de pe teritoriul administrativ al municipiilor Codlea şi Făgăraş sau al comunei Prejmer. Va fi realizată o analiză   cost-beneficiu, prin care se va stabili care dintre cele trei va fi implementată”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brașov, Toaso Imelda. 

Un astfel de centru va fi compus dintr-o staţie de tratare mecanică a deşeurilor, una de tratare biologică, una de compostare. De asemenea, în cazul în care acest centru va fi realizat la Codlea, Toaso Imelda a precizat că se ia în considerare şi realizarea unui nou depozit ecologic de deşeuri. 

 Reamintim că în luna decembrie a anului trecut,  Toaso Imelda a precizat că valoarea totală a proiectelor incluse în SMID (inclusiv centrul integrat de management al deșeurilor) ar putea depăşi 100 de milioane de euro, iar pentru realizarea investițiilor se va depune o cerere de finanțare prin Programul Operațional 2014 – 2020. Tot atunci ea a afirmat că perioada de implementare a proiectului este estimată la 4 ani. 

Contractul de finanțare ar putea fi semnat anul acesta 

Vicepreședintele CJ Brașov precizat că în 5 martie, reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov vor merge  la sediul Jaspers de la Bucureşti  (instituţie care asigură consultanţă pentru pregătirea proiectelor europene), pentru a avea o discuţie pe tema realizării documentaţiei aferente SMID.

„Vom discuta opţiunile propuse de consultant (firma contractată de Consiliul Județean Brașov pentru elaborarea SMID – n.n.) în ceea ce priveşte colectarea şi tratarea deşeurilor. După această întâlnire ar trebui să avem variantele finale ale Master Planului privind managementul deşeurilor, care vor fi preluate în studiul de fezabilitate (prin care se va stabili valoarea investiţiilor necesare în judeţul Braşov în acest domeniu – n.r.). Noi ne dorim ca în acest an să fie semnat contractul de finanţare prin Programul Operațional Infrastructura Mare. Estimăm că în toamnă va fi depusă cererea de finanţare şi dacă evaluarea nu durează foarte mult, având în vedere că discuţiile se poartă atât cu autoritatea de management, cât şi cu experţii Jaspers, atunci ar trebui ca până la finalul anului contractul să fie şi semnat”, a afirmat Toaso Imelda.

 

Exit mobile version