Site icon

Troleibuzele comandate de Brașov au pornit spre electrificare la Skoda. Linia 2, prima care va fi deservită de noile vehicule

Primele troleibuze noi care vor ajunge la Brașov au fost trimise de firma poloneză Solaris Bus&Coach SA la Uzina Skoda din Plzen, Cehia, unde li se vor monta componentele electrice. Potrivit reprezentanților Solaris, primele troleibuze din contract vor ajunge la Brașov în lunile aprilie-mai, anul acesta, iar până la finalul lunii iulie vor fi livrate toate cele 26. Acestea sunt model „Solaris Trollino 18“, de 18 metri, articulate.  

Conform colaborării dintre cele două companii, la fabrica Solaris se realizează ansamblarea celor 26 de vehicule care vor fi livrate la Brașov, cu excepția componentelor sistemului de propulsie electric, iar apoi acestea sunt transportate la Uzina Scoka Electric AS, care este responsabilă de fabricarea și montarea sistemului de propulsie electric, respectiv motorul electric de tracțiune (240 kW), acumulatorii de putere pentru asigurarea autonomiei de 5km, instalația de tracțiune și sistemul de alimentare electrică, sistemul de recuperare a energiei la frânare. După această etapă, troleibuzele sunt livrate la Brașov.

„Partenerii noștri de la Solaris ne-au informat că din această săptămână începe derularea ultimei etape de producție a troleibuzelor, respectiv cea de montare a sistemului de propulsie electrică. Fiecare troleibuz este urcat pe un trailer, transportat în Cehia, la Skoda, după care va fi livrat la Brașov, sperăm, începând cu luna aprilie, iar până în luna iulie toate cele 26 vor fi la Brașov. Aceste troleibuze vor asigura legătura dintre 4 cartiere ale Brașovului, Astra – zona Saturn, Valea Cetății, Triaj și Tractorul, cu centrul istoric. Pe lângă aceste troleibuze, din aprilie vor începe să vină și primele autobuze electrice produse în Cehia. La acestea se adaugă alte 20 de autobuze electrice, la care suntem în faza de evaluare a documentației depuse de singurul ofertant, SOR, din Cehia, 25 de troleibuze și cele 10 autobuze hibrid, la care am semnat  contractul de finanțare și suntem destul de avansați cu pregătirea documentației pentru licitație, cele 20 de autobuze electrice luate, tot cu fonduri europene, în parteneriat cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, achiziționate tot prin POR. După finalizarea acestor achziții, putem realiza unul dintre obiectivele principale de dezvoltare ale orașului nostru, asigurarea mobilității urbane cu un transport modern și prietenos cu mediul ”, a declarat primarul George Scripcaru.

Primele troleibuze care vor ajunge la Brașov, din această comandă, vor deservi linia 2. 

Conform contractului încheiat cu firma poloneză până în luna iulie toate cele 26 troleibuze vor intra în flota RATBV.  Finanţarea nerambursabilă pentru achiziţia celor 26 troleibuze este asigurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, prin proiectul „Achiziţia de mijloace de transport public- troleibuze” depus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) în parteneriat cu Municipiul Braşov. Valoarea achiziției este de peste 92 milioane lei inclusiv TVA, din care 2% reprezintă contribuția Municipiului Brașov și 98% fonduri nerambursabile. 

  

Exit mobile version