Echipamentul de plasmafereză (colectare de plasmă umană), primit de Consiliul Judeţean Braşov printr-un contract de sponsorizare de la firma BESMAX PHARMA DISTRIBUTION, a fost instalat astăzi, la Centrul de Transfuzie Sanguină Brașov.
În zilele următoare, întregul personal al Centrului de Transfuzii va fi instruit asupra modalităţii în care trebuie realizate procedurile de recoltare, prelucrare şi stocare a plasmei. Totodată, conducerea Centrului de Transfuzii, cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, va stabili circuite separate pentru donatori şi va pregăti documentaţia pentru avizarea procedurii.
De asemenea, Centrul de Transfuzii Sanguine Braşov urmează să încheie protocoale de colaborare cu toate spitalele din oraş care tratează pacienţi COVID-19, în vederea identificării persoanelor vindecate care ar putea deveni donatoare, cu respectarea regulilor naţionale şi ale UE de protecţie a datelor cu caracter personal.
Plasma recoltată şi validată din punctul de vedere al securității și calității transfuzionale va fi procesată, congelată şi stocată în cadrul Centrului de Transfuzii, urmând să fie administrată doar pacienţilor critici, cu vârsta de cel puţin 18 ani, confirmaţi cu COVID 19 prin metoda Real Time PCR.
Începând cu luna mai 2020, imediat după ce primele recoltări vor fi realizate, brașovenii grav bolnavi în urma infectării cu noul coronavirus vor putea fi trataţi cu plasmă umană hiperimună. Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donatori vindecaţi de COVID-19 şi utilizarea monitorizată a acesteia pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 din secţiile ATI a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 654/22.04.2020.
„Cu ajutorul echipamentului de plasmafereză, pacienţii din judeţul Braşov vor putea beneficia de un tratament experimental, recent autorizat în România şi care se foloseşte în mai multe țări europene, dar şi în China sau SUA. În ţara noastră sunt disponibile 18 astfel de echipamente, iar faptul că unul dintre acestea se află la Centrul de Transfuzii Sanguine din Braşov ne bucură foarte mult. Orice metodă terapeutică este binevenită, în condiţiile în care la nivel mondial încă nu există un vaccin sau un tratament specific acestei boli. Pentru noi, ca administraţie judeţeană, este esenţial să asigurăm la nivelul spitalelor din subordine condiţiile optime din punctul de vedere al dotărilor şi al modalităţilor terapeutice, astfel încât pacienţii să aibă acces la cele mai eficace tratamente”, a declarat Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.