Site icon

În ciuda evenimentelor de violență extremă din Săcele și alte comunități de rromi din țară, șeful Poliției Române spune că infracționalitatea a scăzut față de anul trecut, în perioada Paştelui

Şeful Poliţiei Române, chestor principal Liviu Vasilescu, a anunţat că, în perioada Sărbătorilor Pascale, infracţionalitatea a scăzut cu 17% faţă de anul trecut, iar în cazul faptelor comise cu violenţă se înregistrează o scădere de 47% faţă de anul 2019. Declarația șefului poliției vine în contextul unor cazuri cu violență extremă în perioada Paștelui, în comunitățile de rromi din Gârcini – Săcele (județul Brașov), Hunedoara, Ploiești sau carterul Rahova – București. 

“Din analizele realizate la nivelul Poliţiei Române, rezultă că infracţionalitatea sesizată din perioada Sărbătorilor Pascale a scăzut cu 17% faţă de anul trecut şi cu 10% faţă de anul 2018. Trendul descendent se menţine şi în cazul faptelor comise cu violenţă, unde înregistrăm o scădere de 47% faţă de anul trecut şi cu 21% faţă de 2018”, a spus Liviu Vasilescu, luni, într-o declaraţie de presă, despre evenimentele care au avut loc în spaţiul public în ultimele 72 de ore. 

Liviu Vasilescu a precizat că, în ultimele 3 zile, 14.000 de poliţişti au acţionat în teren, care au intervenit la aproape 10.000 de evenimente şi au aplicat 24.000 de amenzi.

“Vreau să asigur cetăţenii că Poliţia Română are capacitatea operaţională şi forţa de a îndeplini toate misiunile încredinţate şi de a garanta siguranţa comunităţii. Obiectivul nostru este acelea de a fi alături de oameni în această perioadă dificilă, pentru că tuturor ne este greu, dar acest lucru îl putem face doar prin respect reciproc. În acelaşi timp, faţă de cei care nu respectă legea manifestăm toleranţă zero”, a mai spus Liviu Vasilescu.

În ciuda declarațiilor șefului Poliției Române, sindicatul polițiștilor trage câteva semnale de alarmă pe fondul violențelor din aceste zile de Paște, arătând că oamenii legii sunt expuși riscurilor tocmai pentru că legea nu le permite să intervină așa cum ar trebui pentru aplanarea unor conflicte. 

Conform sindicaliștilor din Poliția Română, la astfel de intervenții, pentru a respecta 100% legislația, oamenii legii sunt “mai preocupați să culeagă cartușele de la gloanțe decât de acțiunea în sine, asta pentru că trebuie justificat fiecare cartuș folosit”.

 

Exit mobile version