Fundația pentru SMURD, cu sprijinul LIDL România, a dotat Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al Județului Brașov cu două motociclete de intervenție urbană, echipate cu toate dispozitivele medicale necesare acordării extrem de rapide a primului ajutor: defibrilator semi-automat, balon de resuscitare, trusă cu laringoscop, aspirator de secreții și geantă medicală de urgență conținând alte echipamente specific.
De asemenea, motocicletele dispun de dispozitive de avertizare sonoră și luminoasă și de sisteme speciale de comunicații.
Pentru a putea folosi cele două motociclete, zece paramedici au urmat cursuri specifice de perfecționare pentru conducerea în condiții periculoase și au primit zece seturi complete de echipamente de protecție moto, tip vară/iarnă.
Sprijinul financiar oferit de Lidl România pentru extinderea acestui proiect în Brașov este de 60.000 de euro, Fundația pentru SMURD oferind o cofinanțare de 10.000 de euro.
„Ne bucurăm că am reușit să adăugăm un nou oraș pe harta proiectului de intervenție urbană cu motociclete. Scăderea timpului de răspuns pe care aceste două unități ne-o vor permite va duce, cu siguranță, la salvarea mai multor vieți în Brașov și la crearea unei comunități mai sigure în care intervențiile salvatoare de viață vor putea fi efectuate de către paramedicii SMURD într-un timp mult mai redus. Mulțumim colegilor paramedici de la ISU Brașov pentru disponibilitatea și dorința de a se alătura acestui proiect. Cu ajutorul oferit de Lidl România, suntem convinși că acest proiect va putea să continue și ne propunem să fie implementat în toate marile orașe ale țării”, a transmis dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
„Continuăm să dezvoltăm acest program, conștienți fiind nu doar de nevoia unei intervenții rapide în cazul unei urgențe, ci și de rezultatele pe care folosirea acestor motociclete le-au avut în orașele unde deja există, rezultate care se traduc în salvarea vieților. Dacă vorbim doar de București, timpul mediu de răspuns înregistrat de echipajele moto de numai 3-5 minute face o mare diferență în special în cazurile extrem de grave. Ne bucurăm că am reușit, datorită Fundației pentru SMURD, să implementăm acest program în șase orașe mari din România, implicarea în soluționarea problemelor din comunitățile în care suntem prezenți fiind foarte importantă pentru noi,” a afirmat Cristina Hanganu, Director Comunicare si CSR Lidl România.
Prezent la eveniment, prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii a declarat:
„Prioritatea noastră, a autorităților publice, este creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și protejarea vieții și sănătății acestuia. Operaționalizarea astăzi a acestor două mijloace de intervenție rapidă, dedicate acordării primului ajutor calificat până la venirea în sprijin a unei ambulanțe, dacă este necesar, își va dovedi eficiența îndeosebi în cazurile în care orice secundă contează. Este, de altfel, un lucru demonstrat în alte țări, precum Marea Britanie, Israel, Ungaria, dar și în orașe din România în care acest concept funcționează, cum sunt, de exemplu, București, Iași, sau Timișoara”.