Site icon

Spital modular ca la București în curtea Spitalului Județean Brașov? Ar urma să aibă 30 de paturi ATI. Un „modular” a fost propus și de fostul manager de la „Infecțioase”

Modelul spitalului modular de la București, care va fi construit de Asociația Dăruieşte Viaţă, ar putea fi preluat și de Brașov, propunerea venind din partea Fundației Hera. Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a avut o întâlnire cu prefectul județului, Cătălin Văsii, cu managerii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență şi Spitalul Clinic de Boli Infecțioase pe tema construirii unei unități medicale modulare, destinate tratării cazurilor grave de infectare cu noul coronavirus.

„La discuții au participat şi reprezentanții Fundației Hera, care au propus implementarea la Brașov a unui proiect similar spitalului modular care se realizează la Spitalul Universitar de Urgență Elias. Aceștia şi-au exprimat intenția de a realiza proiectul viitorului spital modular, pe baza specificațiilor tehnice pe care urmează să le furnizeze conducerea celor două spitale”, a declarat Adrian Veștea.

Totodată, șeful administrație județene a precizat că spitalul modular ar urma să fie realizat din containere şi amplasat în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, iar capacitatea discutată a fost de 30 de paturi destinate exclusiv ATI pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.  

Cum se construiește spitalul modular la București 

Spitalul modular din Capitală  se construiește în în curtea Spitalului Elias Bucureşti, iar dotarea  funcţionarea acestuia va fi în sarcina Spitalului Elias şi a Ministerului Sănătăţii.  Unitatea va avea circa 50 de paturi, pentru cazurile grave, iar lucrările de amenajare vor dura aproximativ o lună. 

Cum se va rezolva problema aparaturii? 

În acest moment, pentru tratarea cazurilor severe, la nivelul județului Brașov sunt cele 10 paturi ATI (cu posibilitate de suplimentare cu încă cinci) de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, dar nici pentru acestea nu există, încă, un aviz din partea DSP Brașov. 

De asemenea, conform declarațiilor administrației județene, ar urma să se amenajeze compartimente ATI la Spitalul de Pneumoftiziologie (cu o capacitate de 10 locuri) și la Spitalul de Boli Infecțioase (cu o capacitate de 8 locuri), însă nimeni nu poate avansa o dată la care acestea vor fi funcționale, având în vedere că la nivel mondial este o criză acută de echipamente medicale specifice. În aceste condiții, și în cazul spitalului modular de la Brașov se pune problema aparaturii, care este greu de găsit. O altă soluție, ar fi să se ia de la alte unități sanitare aparatura sau să se renunțe la ideea compartimentului de terapie intensivă de la Infecțioase, unde, de la prezentarea planului, nu a mai fost anunțat nici un progres în ceea ce privește implementarea proiectului. Dar și printr-o astfel de măsură s-ar asigura 8 paturi ATI pentru spitalul modular, însă vor trebui soluții pentru celelalte 22. 

Sau, nu este exclus ca Fundația Hera să facă rost de aparatură, ceea ce înseamnă că o organizație nonguvernamentală (despre care nu există foarte multe date în spațul public) ar reuși să ceea ce nu reușește statul român: să cumpere aparatură medicală de pe piața internațională. 

Ideea „modular” la Brașov s-a mai discutat 

Ideea construirii unei structuri modulare a fost prezentată și de fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, Ramona Ionescu, care, în ediția din 26 martie a cotidianului Libertatea a declarat: „Cu mai mult timp în urmă, înainte de izbucnirea epidemiei, am propus inclusiv asta: haideți să ne gândim la ridicarea rapidă a unui spital. Din structuri metalice. Pentru că avem studii care arată ce e în Spitalul Județean de Brașov, ce germeni sunt acolo. Ajunși la ATI într-un spital improvizat, dar nou, oamenii au mai multe șanse să trăiască decât în secțiile ATI încărcate cu microbi multidrog rezistenți”. 
 

 

 

 

Exit mobile version