Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașv este singurul din județ care la această oră poate prelua și trata pacienții cu forme severe de infeție cu CoVID-19, a anunțat conducerea unității medicale. Reprezentanții spitalului au precizat că tratează deja de zece zile astfel de cazuri, într-o zonă special de Primiri Urgențe organizată separat, prin montarea a trei corturi în curtea spitalului. Această zonă de UPU are cameră de triaj, opt paturi, zonă interiorară cu trei paturi destinate paciențilr gravi, cu posibilitate de intubare și ventilare mecanică.
“În continuarea zonei UPU am organizat o nouă sectie ATI cu 10 paturi dotate complet, inclusiv ventilatoare, ce se poate extinde la 15 paturi – toate functionale în acest moment. Această zona este complet separată de celelate zone ale spitalului, printr-o zonă tampon, de echipare. Această zonă cuprinde și aparatura dedicată diagnosticului – CT, EKG, aparat radiologie mobilă. Am creat circuit cu lift separat către o sala de operatie dedicata Covid. Pentru toate așteptam aprobarea DSP care întârzie”, a precizat conducerea spitalului, într-un comunicat de presă.
Tot la parter există și angiograful nou, funcțional, care poate fi dedicat cardiologiei interventionale covid.
Restul corpului Central poate asigura urgențele noncovid, inclusiv secția ATI, ca și până acum.
Pavilionul Tractorul a fost pregătit să preia cazurile suspecte de CoVID-19
SCJU Brașov a achiziționat în timp foarte scurt un aparat RT-PCR care a sosit în data de1 aprilie în spital și care va fi funcțional din această săptămână. Aparatul este amplasat la pavilionul Tractorul.
“Odata cu înmultirea cazurilor de infecții cu virusul SARS-CoV2, am trecut la pasul II pentru pregătirea spitalului. Am mutat provizoriu personalul unor secții. Am înaintat propunerea DSP Brasov, dar din nou răspunsul a întârziat. Scopul acestor mutari a fost de a elibera pavilionul Tractorul și de a transforma secțiile Interne II si Interne III în sectii care să preia toate cazurile suspecte Covid la etajul I si II (60 plus 75 paturi)”, se arată în comunicatul de presă.
De asemenea au fost pregptite și circuitele aferente sub coordonarea SPIAM. “La etajul III am pregătit spatiul pentru crearea a 10 paturi ATI, în locul celor 2 Săli de operatie ;i a celor 5 paturi ATI. Din păcate nu avem in acest moment dotarea necesară si personalul ATI aferent. In pavilionul Central am organizat un corp de etaj izolat pentru cazurile chirurgicale suspecte Covid. Pe fiecare secție am organizat saloane separate pentru izolarea cazurilor suspecte Covid. Am solicitat la DSP detașarea, din alte spitale, de personal specializat UPU, ATI. Asteptam răspuns”.
Prin achiziții directe s-au cumpărat în ultima lună, 20 de monitoare, 30 injectomate, 30 infuzomate, 3 stații perfuzabile.
“Alte 27 de ventilatoare sunt contractate, dar am fost anuntati ca termenul de livrare se prelunge;te. Am mai primit un ventilator prin donație. În total SCJU Brașov dispune de 34 ventilatoare, la care se adaugă 5 în UPU și 3 ventilatoare mobile, mult peste media pe țară”, a mai transmis conducerrea spitalului.