Consiliul Judeţean Braşov a obţinut în 21 mai autorizația de construire pentru eficientizare energetică a corpului nou al Maternităţii Braşov, un proiect pentru care administrația județeană a obținut o finanțare europeană.
Lucrările nu se vor mai face după graficul inițial, pentru că va trebui luată în calcul posibilitatea unui nou val de infecții cu noul coronavirus. De altfel, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a afirmat că „am discutat cu managerul de proiect şi la solicitarea personalului medical al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie vom avea o întâlnire de lucru în data de 26 mai, cu participarea reprezentanților Consiliului Județean Brașov, ai spitalului, ai constructorului și proiectanților, pentru a discuta un grafic de execuție adaptat provocărilor pandemiei COVID. Mai exact, ținând cont de riscurile de apariție a unor situații care impun adaptarea fluxurilor medicale în spital pentru a trata inclusiv cazuri COVID, personalul medical solicită ca în perioada următoare, respectiv până în luna martie 2021, să se execute exclusiv lucrări exterioare clădirii vizate, pentru ca fluxul medical actual să nu fie afectat. Din luna martie 2021 va fi eliberat întreg corpul nou al spitalului, astfel încât să se poată executa și lucrările interioare”.
Proiectul „Modernizare, dotare și eficientizare energetică a corpului S+P+7+M și corp extindere (de legătură) existent între corpul nou și corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Braşov”, are o valoare totală de 26,553 milioane lei, din care 17,85 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată prin POR 2014-2020. Durata de derulare a proiectului se va întinde până la 31 decembrie 2021. Lucrările sunt realizate de firma săceleală Electroprecizia AG, care a obținut contractul în urmă cu un an, în urma unei licitații la care a fost unic ofertant.
Proiectul prevede izolarea termică a corpului nou și a celui de legătură cu cel vechi, dar și reabilitarea sistemului de încălzire. De asemenea, vor fi instalate sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice cu panouri fotovoltaice si pompe de căldură. În plus, în cadrul proiectului se vor repara sau înlocui sistemele de climatizare şi de ventilaţie și se vor moderniza instalațiile de iluminat și se vor derula lucrări de management energetic integrat pentru clădiri.