Curtea Constituțională a admis parțial miercuri contestația făcută de Avocatul Poporului fată de OUG-urile care stabilesc amenzi pentru nerespectarea restrictiilor, iar amenzile date ca urmare a nerespectării stării de urgență au fost declarate neconstituționale de către CCR. Legea nu este suficient de previzibilă si nu există criterii clare stabilite de lege care să impună cuantumul amenzilor, ci acestea se stabilesc arbitrar de către forțele de ordine, potrivit judecătorilor CCR. Totuși, amenzile vor fi anulate doar după contestarea în Instanță.
Actul normativ permit contravenientului să achite, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, o jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator.
Weber: Ce trebuie să știe cei care vor să invoce neconstituţionalitatea actului normativ
- “Numai în această situaţie, o eventuală decizie de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate a actului normativ profită contravenientului persoană fizică sau juridică, în sensul de a beneficia ulterior de calea de atac a revizuirii, în ipoteza finalizării soluţionării dosarului în fond şi în căile de atac ordinare.
- Decizia de constatare a neconstituţionalităţii reprezintă temei al revizuirii pentru partea care a invocat-o şi doar în cauza în care a fost invocată respectiva excepţie de neconstituţionalitate”, adăugă Avocatul Poporului.
34/2020, prin care au fost amenzile şi au fost stabilite sancţiuni contravenţionale complementare cu consecinţe grave pentru patrimoniul persoanelor care nu respectă interdicţiile legale decurgând din instituirea stării de urgenţă”.