Site icon

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei, a murit la 90 de ani. În urmă cu o lună fusese confirmat cu coronavirus și a beneficiat de tratament revoluționar pentru COVID-19

Sursa foto: FB - Trimitas TV

ÎPS Pimen a murit în noaptea de marți spre miercuri, potrivit mesajului postat pe Facebook de Trinitas TV, televiziunea oficială a Patriarhiei Române. Pe pagina de FB a TRinitas TV a apărut mesajul: “Înaltpreasfințitul Părinte Pimen s-a mutat la Domnul! Dumnezeu să-l odihnească!” 

Potrivit site-ului doxologia.ro, ÎPS Pimen a murit la ora 0.50, după ce a suferit al doilea atac de cord. 

Arhiepiscopul Sucevei, în vârstă de 90 de ani, a fost infectat în urmă cu o lună cu coronavirus și a fost internat la Institutul „Matei Balș” din București.   ÎPS Pimen a fost confirmat cu COVID-19 pe 20 aprilie. În aceeași zi, a fost transferat de urgență cu un elicopter la Institutul „Matei Balș” din București, unde a fost internat la terapie intensivă. Starea sa a fost de la început critică, din cauza vârstei înaintate. La „Matei Balș”, Arhiepiscopul Sucevei a primit un tratament experimental, considerat revoluționar pentru COVID-19: filtrarea sângelui împotriva furtunii de citokine.

ÎPS Pimen – biografie

ÎPS Pimen a urmat cursurile medii ale Liceului din Râmnicu Sărat, iar între 1948 şi 1951 a studiat la Seminarul monahal de la mănăstirea Neamţ, ca frate de mănăstire, absolvind în 1951. La 10 martie 1951 a fost tuns în monahism, primind numele Pimen, iar la 29 iunie acelaşi an a fost hirotonit ierodiacon.

A fost hirotonit ieromonah în anul 1957. În perioada 10 octombrie 1976 – 1 ianuarie 1977 a urmat cursurile de limba germană la Universitatea din Köln. A fost numit iconom şi apoi stareţ al mănăstirii Putna (1957-1961). Între 1974 şi 1978 este stareţ la Mănăstirea Sfântul loan cel Nou de la Suceava. De la 1 februarie 1978 a slujit la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim. Între anii 1979 şi 1982 a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia laşilor. La recomandarea Arhiepiscopului şi Mitropo­litului Moldovei, Teoctist Arăpaşu, pe 10 ianuarie 1982 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei laşilor, cu titlul de Suceveanul şi hirotonit în 24 iunie 1982. În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, în 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi întronizat la Suceava în 3 martie 1991, scrie Basilica.ro.

Colaborator al fostei Securităţi

ÎPS Pimen a fost dovedit colaborator al fostei Securităţi. În octombrie 2007, CNSAS a stabilit că Vasile Zainea, adică Înalt Prea Sfințitul Pimen arhiepiscop ortodox al Sucevei și Rădăuților, a colaborat cu Securitatea. Acesta a furnizat informații și a fost utilizat ca informator de către Inspectoratul Județean (IJ) Suceava sub numele conspirativ „Sidorovici” în perioada 1975 – 1977. De asemenea, Potrivit CNSAS, prelatul ar fi colaborat și cu Direcția de Informații Externe, fiind preluat în rețeaua de informatori înainte de a pleca la o specializare în Republica Federală Germania, arată Europalibera.org. Potrivit motivării Curții de Apel București, care l-a declarat în 2011 colaborator al Securității, Pimen a recunoscut în fața judecătorilor că o parte din notele consemnate de Securitate și invocate de Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității sunt adevarate, însă în altele s-au tras concluzii neadevărate și incorecte.

Exit mobile version