Site icon

Petiție online pe platforma Declic: „Vrem liber la turism montan!”, cu respectarea regulilor de distanțare socială. Picnicul nu este definit ca „turism montan”

Pe platforma online Declic a fost lansată o petiție prin care se solicită permiterea practicării turismului montan. Revendicarea autorilor petiției este simplă: „Dorim permiterea practicării de turism montan fără restricții de circulație, în grup limitat, cu distanță corespunzătoare între membri, în perioada imediat următoare. Turismul montan înseamnă, în primul rând, sănătate fizică și psihică. Mai mult, el are o importantă componentă social-culturală, dar și de protecție a mediului înconjurător”.

De altfel, regula distanțării sociale nu este o „misiune imposibilă”, având în vedere că pe multe trasee se merge în „șir indian”, iar păstrarea unei distanțe este deja un „reflex necondiționat”. 

Ce înseamnă turism montan 

Conform autorilor petiției, turismul montan nu înseamnă picnicul la marginea pădurii (care este activitate de agrement), ci reprezintă „totalitatea formelor de turism activ (drumeție, cățărare, via ferrata, alpinism, ciclism, speologie, canyoning, rafting, kayaking, schi de tură) care se pot desfăşura în zona montană. Turismul montan se face cu un impact minim asupra naturii, pe principiul «nu lăsa nicio urmă», fiind un mod excelent de a-ți petrece timpul liber și de a păstra un stil de viață sănătos. Turismul montan nu este o activitate sezonieră, putând fi practicat (cu anumite limitări firești) pe întreg cuprinsul anului”. 

Petiția și lista de semnături va fi transmisă prin email către Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Ministerul Afacerilor Interne și Departamentul pentru Situații de Urgență. 

 

Exit mobile version