Site icon

Brașovul, în capcana relaxării. “Sunt consecinţele nerespectării regulilor”/”Poate a survenit și plictiseala sau epuizarea vigilenței”

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Brașov, dr. Andrea Neculau şi directorul Spitalului Clinic de Boli infecţioase Braşov, dr. Andreea Moldovan au încercat să ofere câteva explicaţii legate  evoluția cazurilor de COVID-19 în județ, în sensul “exploziei” de îmolnăviri care a dus Braşovul pe un nedorit loc 3 la nivel naţional, după Suceava şi Bucureşti.

Dincolo de alte explicaţii punctuale, ambii medici vorbesc despre o relaxare prematură a populaţiei dar şi despre o igienă incorectă şi despre o oarecarea “plictiseală” a oamenilor, în a mai aplica regulile de protecţie împotriva virusului. 

Dr. Andrea Neculau (foto dreapta), director Direcţia de Sănătate Publică Braşov: 

“Din păcate, ne aflăm într-un moment în care vedem consecințele nerespectării regulilor impuse de autorități. Mă refer la purtatul măștii, mai ales în instituții și companii, la igiena riguroasă a mâinilor, la respectarea regulilor de distanțare fizică atunci când ieșim pe terase și chiar în natură. Așa cum spuneam și în alte dăți, ne confruntăm și cu un număr mare de turiști care ne vizitează orașul și regiunea. Un alt motiv al identificării de cazuri este testarea extinsă, nu doar în sistemul sanitar de stat, ci și în mediul privat. Testarea nu este un lucru rău. Dimpotrivă. Ne dorim să știm cine este bolnav. De aceea o încurajăm la toți cei care au simptome. Pentru asimptomatici, însă, testarea oficială are indicații limitate la grupurile vulnerabile”.

La rândul său, dr. Andreea Moldovan (foto stânga), director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov și membru al Comisiei Naționale pentru Managementul Clinic și Epidemiologic al COVID-19, a declarat: 

“Comparativ cu perioada martie – aprilie, când eram, poate, și altfel pregătiți să facem față pandemiei COVID-19, ne aflăm acum în fața unei creșteri accelerate, zilnice, a numărului de cazuri și, ca urmare, există o dificultate mai mare în abordarea unui management corect al cazurilor”.

Ca explicații posibile ale acestei evoluții dr. Moldovan spună că ar fi: creșterea cazurilor cu transmitere comunitară, comparativ cu perioada de debut a pandemiei când majoritatea cazurilor erau de import; creșterea gradului de relaxare a populației după perioada de restricții, exuberanța, să-i spun așa, fiind, poate, de multe ori, mai accentuată decât în condiții obișnuite; nerespectarea recomandărilor zilnice ale autorităților locale de a purta corect masca, de a respecta igiena mâinilor și distanțarea socială, evitarea aglomerațiilor; epidemia de fake-news și neîncredere, ce conduce, implicit, la nerespectarea recomandărilor, luarea în derâdere a acestora sau a persoanelor care le aplică; începerea sezonului de vară și, încet-încet, de concedii, week-end-urile prelungite care predispun la drumeții, socializare, interacțiuni; măsurile de relaxare care permit apariția aglomerațiilor populaționale, lipsa repercusiunilor sau, mai curând, a responsabilizării, atunci când măsurile de prevenție sau restricțiile nu se aplică.

„Poate a survenit și plictiseala sau epuizarea atenției asupra unui subiect care a suscitat atât de mult interesul tuturor, pentru o perioadă prelungită de timp. Este așa-numita «campaign fatigue», oboseala campaniei, în care, după o mobilizare exemplară, apare epuizarea interesului. Din păcate, nu este încă momentul pentru așa ceva”, a mai spus dr. Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov.

De la izbucnirea pandemiei și până acum, în județul Brașov s-au înregistrat 1.022 de cazuri de infecție cu CoVID-19. 25% dintre acestea au fost raportate doar în ultimele săptămâni, de la trecerea, din starea de urgență în starea de alertă și ridicarea unor restricții. 

La ultima raportare, ieri, pe 14 iunie, județul Brașov a înregistrat încă 45 de cazuri noi, cele mai multe din această perioadă de stare de alertă. 

Exit mobile version