Două situri Natura 2000 din Munții Făgăraș – Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraș- vor fi preluate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, după ce, în 24 iunie expiră contractele de administrare a acestora.
Vineri, reprezentanții Consiliului Județean Brașov, ai Universității Transilvania Brașov- Facutatea de Silvicultură, ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și ai Instituției Prefectului Județului Brașov, dar și primarii localităților din Țara Făgărașului au participat la o “întâlnire consultativă” pentru identificarea unor soluții de administrare a acestor situri.
“Principalul scop al întâlnirii a fost de a analiza oportunitatea înființării unei asociații de dezvoltare intercomunitară, constituită din primarii unităților administrativ-teritoriale din cadrul siturilor, alături de specialiști din diferite domenii de activitate, care să pună în aplicare, în mod eficient, Planul de Management al siturilor Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraș. Consiliul Județean Brașov, ar putea deveni un partener în noua structură asociativă, ținând cont de prevederile legislative actuale, precum și capacitatea de atragere a fondurilor europene”, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veştea.
Una dintre cele mai mari arii protejate din România
Situl Munții Făgăraș, în suprafață de 198.618 ha, aflat în județele Sibiu, Brașov, Vâlcea și Argeș, reprezintă unul dintre cele mai mari situri de importanță comunitară la nivel național. Situl este deosebit de important și prin faptul că include habitate naturale ce găzduiesc specii de plante și animale sălbatice periclitate, vulnerabile, endemice și rare, specii de plante și animale sălbatice aflate sub regim special de protecție, precum și specii cu o valoare științifică și ecologică deosebită.
Situl Piemontul Făgăraș are o suprafață de 71.256 ha și se întinde pe teritoriile administrative ale județelor Sibiu și Brașov. Pădurile de fag din Munții Făgăraș cu întinsa zonă deschisă semi-naturală de la poalele munților oferă o combinație de habitate ideale pentru multe specii de păsări.
Planul Parcului Național Munții Făgăraș, tras pe linie moartă?
În anul 2016, Guvernul României a aprobat un memorandum privind transformare a Munților Făgăraș în parc național, însă procedura nu a trecut de etapa consultărilor publice, după ce mai mulți primari și proprietari de pădure s-au opus.
Anul trecut, proprietarii de păduri și primarii din Țara Făgărașului au declarat război Fundației Conservation Carpathia (FCC), acuzând acest ONG că vrea să cumpere Munții Făgăraș și să îl transforme în parc național. De altfel, în luna decembrie a anului trecut, președintele Consiliului Județean Brașov și mai mulți primari din județ au mers la Ministerul Mediului pentru a solicita anularea memorandumului din anul 2016.
În acest moment nu există un act normativ privind anularea respectivului memorandum.