Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă. Va fi posibiliă redeschiderea mall-urilor, after-school-urilor, grădinițelor și creșelor private

Președintele Klaus Iohannis a declarat azi, într-o conferință de presă că se impune prelungirea stării de alertă, în contextul în care numărul de cazuri noi confirmate de infecție cu COVID-19 nu a scăzut suficient. Președintele spune însă că unele restricții vor fi ridicate. 

„În ultima perioadă am observat că numărul cazurilor de îmbolnăviri nici nu a crescut smnificativ, dar nici nu a scăzut foarte mult. După 15 iunie este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare. De exemplu, după 15 se vor putea redeschide mallurile, dar fără restaurantele din incinta lor. De asemene, vor fi posibile evenimente private cu 20 de persoane în spațiile închise si cu 50 de persoane în exterior.
Pentru a veni în sprijinul părinților, după 15 iunie se pot redeschide after-school-urile, creșele și grădinițele private. Totodată, ar fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness, dar cu respectarea unor reguli foarte stricte.  Tot din 15 iunie există posibilitatea redeschiderii piscinelor exterioare, la fel, cu respectarea unor reguli stricte”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale președintelui:

  • Am luat în discuție posibile măsuri de relaxare și posibilitatea prelungirii stării de alertă
  • Considerăm că este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare, adică unele restricții nu vor mai fi în vigoare din 15 iunie
  • Se vor putea redeschide mall-urile, fără restaurante și locuri de joacă
  • VOr fi posibile evenimente private cu 20 de persoane în interior, 50 în exterior
  • Va fi posibiliă după 15 iunie redeschiderea after-school-urilor, grădinițelor și creșelor private
  • Va fi posibilă redeschiderea piscinelor exterioare, redeschiderea sălilor de fitness

  • Lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de îmbolnăviri este sub 5 cazuri la 1 milion de locuitori în ultimele 14 zile. Deocamdată aici nu se încadrează la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia sau Suedia. Vom urmări cu mare atenție comunicările UE și unde lucrurile se schimbă vom acționa imediat
  • Starea de alertă – suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă
  • Sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate: distanțare, portul măștii, igienă.

Nu în ultimul rând, șeful statului a făcut un apel și către Parlament, care trebuie să ia în dezbatere continuarea stării de alertă:

„Fiți responsabili. Virusul nu dispare printr-un vot. Dacă sprijiniți Guvernul putem gestiona eficient pandemia. Guvernul a luat cele mai bune măsuri până acum. Faptul că am impus din timp aceste măsuri ne-a făcut să controlăm epidemia atât cât s-a putut. Nu puneți sub semnul întrebării aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte.”

1 Trackback / Pingback

  1. Restaurantele şi locurile de joacă rămân închise şi după 15 iunie. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, explică de ce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.