Mâine nu se redeschid grădinițele, creșele sau after school-urile. Ministrul Educației: „Normele de revenire în grădinițe sunt în pregătire, probabil că mâine le vom finaliza”

Ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat duminică, într-o conferință de presă, că redeschiderea creșelor și a grădinițelor, atât publice cât și private, este posibilă doar după publicarea normelor de aplicare, respectiv Ordinul comun al miniștrilor Educației, Sănătății și Muncii.

Acest lucru înseamnă că mâine,  aceste instituții nu se vor deschide, în ciuda faptului că există o Hotărâre de Guvern publicată vineri în Monitorul Oficial, care prevede că deschiderea creșelor, grădinițelor și after school-urilor este permisă din 15 iunie, atât la stat cât și la privat. 

Grădinițele, after-school-urile și creșele vor fi deschide abia în momentul în care va exista ordinul comun de la Educație, Sănătate și Muncă, ce va explica foarte clar,  în ce condiții își pot relua activitatea aceste instituții, a subliniat Anisie.

“Normele de revenire în cadrul creșelor și grădinițelor, precum și în cadrul after school-urilor sunt elaborate în colaborare de către Ministerul Educației, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății. Acestea sunt în acest moment în pregătire, probabil că mâine le vom finaliza și le vom prezenta. Ministerul Educației astăzi a transmis inspectoratelor școlare situația în care putem să reîncepem activitatea în grădiniță și, așa cum s-a întâmplat în fiecare an, le-am solicitat să anunțe părinții că pot depune cereri la unitățile de învățământ preșcolar la care au mers copiii până acum. Inspectoratele școlare sunt informate de către directorii grădinițelor de aceste solicitări și, mai departe, inspectoratele transmit autorităților publice locale aceste solicitări. Decizia pentru a redeschide aceste grădinițe de vară [este vorba despre grădinițele de stat – N.Red.] aparține autorității publice locale. Pentru că, atenție: în aceste unități de învățământ preșcolar, pe această perioadă a vacanței de vară, se desfășoară numai activități recreative, deci nu se desfășoară activități din curriculum preșcolar”, a declarat duminică, ministrul Educației, Monica Anisie.  

Reamintim că, potrivit unei hotărâri de guvern publicate vineri în Monitorul Oficial, „prin excepție de la pct. 1, se permite desfășurarea activităților în creșe, grădinițe și after-school-uri, pe perioada vacanței de vară, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului Educației și cercetării, al ministrului Muncii și protecției sociale și al ministrului Sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020”.

 
Monica Anisie a menționat că, în ceea ce privește ministerul pe care îl conduce, normele pentru redeschiderea creșelor și grădinițelor sunt în pregătire și vor fi finalizate probabil luni.