Președintele executiv al PSD Braşov, Marian Rasaliu, critică modul în care Guvernul PNL a răspuns nevoilor de relansare a afacerilor din sectorul HORECA. Acesta susține că hotelurilor, restaurantelor și teraselor le-au fost impuse numai restricții și obligații, îngreunând astfel desfășurarea activității acestora. Potrivit lui Rasaliu, modul în care Guvernul a gestionat redeschiderea activității HoReCa nu face altceva decât să limiteaze capacitatea economică a operatorilor din sector.
“La mai bine de 3 luni de la debutul crizei coronavirus, românii au avut un weekend prelungit în care au ales să călătorească. Spre deosebire de alți ani, județul Brașov nu a mai fost în topul preferințelor românilor. În urmă cu un an, pe vremea aceasta, în Brașov deja sosiseră și fuseseră cazați peste 500 mii de turiști, care au generat cheltuieli și au adus bani în economia județului. Criza din sănătate a fost dublată de incompetența autorităților guvernamentale care au eșuat în a genera un plan de salvare pentru afacerile din turism. Restricțiile au fost extinse până la limita supraviețuirii afacerilor! În aceste condiții crește rolul autorităților publice de a veni în sprijinul antreprenorilor din turism, oferindu-le facilități fiscale și alte măsuri de sprijin la nivel local și județean”, afirmă Marian Rasaliu.
În acest context, Rasaliu critică Consiliul Județean, pe care îl consideră impasibil la situația gravă pe care o traversează industria HORECA.
“Dacă Guvernul este incapabil să ia măsurile așteptate de operatorii din industrie, autoritățile locale trebuie să fie un partener real al acestora. Până acum nu am văzut niciun dialog între conducerea CJ și operatorii HORECA din Județul Brașov. Poate au uitat că Județul Brașov este un județ turistic și că pierderile industriei se vor vedea imediat. Din păcate, CJ Brașov a abandonat această luptă pentru reprezentanții industriei HORECA. Vocea oamenilor de afaceri din acest sector economic trebuie să se facă auzită la București și trebuie luate măsuri.Astăzi, orice afacere HORECA funcționează la maximum 30% din capacitate, cu costuri mai mari de funcționare decât înainte de criză. Investițiile făcute de antreprenori în echipamente de protecție, dezinfectanți și pentru a respecta regulile impuse de guvern, fac ca cea mai mare parte a afacerilor din acest sector economic să funcționeze pe zero sau chiar pe minus. Cum îi ajută Consiliul Județean pe acești oameni? Ce face CJ Brașov pentru cei care au restaurante, hoteluri, pensiuni în județul Brașov? Răspunsul este clar….nimic! ”, adaugă Rasaliu