Casa Sfatului Brașov va ajunge oficial în administrarea Muzeului Judeţean de Istorie, o hotărâre în acest sens urmând să fie supusă aprobării în Consiliul Local Braşov, la şedinţa care va avea loc pe 31 iulie. După ce mulţi ani dreptul de proprietate asupra clădirii monument din Piaţa Sfatului a fost disputată de municipiul Braşov reprezentat de Primărie şi judeţul Braşov, reprezentat de Consiliul Judeţean, această problemă juridică a fost reglementată de instanţă, care a reconfirmat că aceasta aparţine „comunei Braşov” devenită între timp municipiul Braşov, după cum arată documentele de arhivă.
Muzeul Judeţean de Istorie nu va plăti chirie dar va achita costurile de întreţinere
Primarul Braşovului, George Scripcaru, a anunţat de mai multe săptămâni intenţia de a da clădirea în administrare Muzeului Judeţean de Istorie, care îşi desfăşoară activitatea acolo. Primarul a spus atunci că nu se pune problema plăţii unei chirii, de către muzeu, instituţie care se află în subordinea Consiliului Judeţean, însă instituţia de cultură va trebui să intreţină clădiea şi să suporte cheltuieile legate de utilităţi.
„Odată cu încheierea acestui acord vom putea include Casa Sfatului într-un program de reparaţii majore, dacă va fi cazul. Astfel de lucrări nu s-au putut face până acum, pentru că unii erau administratori (Consiliul Judeţean Braşov – n.n), iar alţii proprietari (Municipiul Braşov – n.n)”, preciza primarul la începutul acestei luni.
Problema juridică a fost rezolvată la nivel local
Alături de bastioane sau cetăţuie, Casa Sfatului este unul dintre monumentele istorice pentru care Municipalitatea a început, în urmă cu patru ani, demersurile pentru reglementarea situaţiei juridice. Mulți ani, clădirea a fost și a Consiliului Județean, dar și a Primăriei Brașov.
Problema a apărut în contextul în care în Cartea Funciară, acestea apar ca fiind proprietate a municipiului Braşov (sau a comunei Braşov), însă ele se aflau în administrarea Consiliului Judeţean Braşov. Situaţia incertă a împiedicat şi Muncipiul şi Consiliul Judeţean să facă investiţii în aceste obiective, pentru întreţinerea lor. De-a lungul vremii, autorităţile locale au încercat să promoveze hotărâri de guvern pentru clarificarea situaţiei juridice dar de fiecare daă au apărut blocaje.
Anul trecut, după aprobarea noului Cod Administrativ, juriştii Primăriei au descoperit totuşi că pentru clarificarea situaţiei juridice a Casei Sfatului nu mai este nevoie de o hotărâre de Guvern, ci problema poate fi rezolvată de Consiliul Judeţean Braşov şi Primăria Braşov, prin documente emise la nivel local. Astfel s-a ajuns în punctul în care Municipiul Braşov a recuperat Casa Sfatului.