Mariana Câju, care și-a anunțat încă din primăvară intenția de a candida ca independent pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov la alegerile locale din 27 septembrie a deschis „primul front” al campaniei electorale: decalajul dintre cele trei regiuni ale județului: Ţara Bârsei, Zona Rupea şi Ţara Făgăraşului, despre care spune că „merită aceeaşi atenţie şi acelaşi respect”. De altfel, sloganul anunțat de ea este „Împreună suntem Judeţul Braşov”.
„Aceste două cuvinte (atenţie şi respect) se traduc în administraţia publică prin proiecte, investiţii, transparenţă şi colaborare cu toate unităţile administrativ teritoriale din componenţa judeţului. Într-un singur cuvânt: strategie. În prezent există decalaje între zonele administrate de Consiliul Judeţean Braşov. Mi-am propus omogenizarea investiţiilor şi dezvoltării pe întreaga suprafaţă administrativă a judeţului pentru reducerea diferenţelor. Încă nu este prea târziu. Să nu omitem că a avea o dezvoltare omogenă angrenată în secolul al XXI-lea duce la creşterea nivelului de trai, reducerea migraţiei populaţiei din zonele mai puţin dezvoltate ale judeţului şi implicit reţinerea forţei de muncă. Dramele de familie există şi trebuie să fie reduse. Consiliul Judeţean Braşov trebuie să îşi ia rolul în serios. Decalajele existente au fost create de lipsa de viziune şi a unei strategii coerente, de jocuri politice şi de politicieni care au pus interesul pentru oameni pe plan secundar. Aici este rolul unui manager, al unui preşedinte de Consiliu Judeţean”, spune Mariana Câju.
Ea a amintit că în ultima perioadă a și-a desfășurat activitatea în Ţara Făgăraşului, unde, din 2017 până în prezent, în calitate de manager de proiect, a constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitara ITI (Investiţii Teritoriale Integrate) Microregiunea Ţara Făgăraşului pentru judeţele Braşov şi Sibiu.
„Este singurul proiect de asemenea anvergură din România după cel din Delta Dunării. Este un proiect integrat care abordează toate domeniile, indiferent că vorbim de educaţie, sănătate, infrastructură, mediu, economie. Fondurile care urmează să fie investite se ridică la aproximativ 2.500.000.000 euro, dedicate comunităţilor reprezentate de 35 de UAT-uri (primării conduse de primari din majoritatea partidele politice şi două consilii judeţene) din judeţele Braşov şi Sibiu. Acest proiect este o dovadă de transparenţă, colaborare instituţională şi comunitară. Îmi propun acelaşi lucru şi în cazul în care voi reuşi să câştig competiţia pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. Culoarea politică nu trebuie să fie o piedică atunci când vorbeşti de oameni, ba din contră, fiecare partid ar trebui să se implice cât mai mult atunci când vine vorba de oameni”, a continuat Câju.
Ea a lansat și o provocare privind campaniile electorale ce urmează: „Ar trebui să fie o competiţie bazată pe importanţa realizărilor şi proiectelor implementate, dar şi pe o strategie dedicată tuturor cetăţenilor, nicidecum pe promisiuni şi manipulări”.
Meritocraţie, competenţă şi profesionalism în spitalele brașovene…
Pe lângă decalajul dintre cele trei regiuni ale județului, Mariana Câju a anunțat și strategia ei pentru sistemul sanitar brașovean promisiunea ei fiind că va readuce la viață „conceptul de meritocraţie, competenţă şi profesionalism”. Mariana Câju a spus că în perioada în care a coordonat Direcția de Sănătate și Asistență Medicală a Județului Brașov, în calitate de preşedinte al comisiei de sănătate, vicepreşedinte şi preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Braşov, a depolitizat funcţiile de conducere ale administrațiilor spitalelor din subordinea Consiliului Județean Brașov.
„Amploarea dramei COVID-19 ar fi putut fi redusă printr-un management corect, profesionalism, viziune, colaborare şi implicare. Din păcate suntem în situaţia de astăzi. Suntem conştienţi că orice decizie politică afectează pe termen scurt şi lung tot bunul mers al unei instituţii. Când vorbim de sănătate, trebuie să ne gândim bine la cine urmează să aibă grijă de noi. De trei ani de zile coordonez Spitalul Municipal Făgăraş în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Am reuşit să redau demnitatea oamenilor din această zonă a judeţului, rezolvând câteva chestiuni simple dar absolut necesare pentru bunul mers al unui spital: aducerea unui computer tomograf, introducerea spitalului în programul naţional de terapie intensivă, dotarea blocului operator cu săli de operaţie moderne, modernizarea secţiei de pediatrie, iniţierea transformării spitalului în spital de urgenţă şi dezvoltarea centrului de dializă. Am reuşit, împreună cu cetăţenii, să scoatem Spitalul Municipal Făgăraş de pe lista spitalelor suport Covid-19. Ne-am implicat activ, Făgăraşul fiind un model pentru întreaga ţară în lupta împotriva virusului Sars Cov-2. Toate aceste demersuri şi realizări au fost posibile prin colaborare, transparenţă şi mai ales cunoaşterea procedurilor legale”, a continuat candidatul independent pentru funcția de președinte al CJ Brașov.
Pe de altă parte, Mariana Câju a spus că, deși candidează independent, este „deschisă susţinerii tuturor organizaţiilor şi partidelor politice care se regăsesc în strategia mea. Braşovenii au nevoie de o dezvoltare omogenă şi încredere!”
“Colaborarea instituţională necondiţionată politic este o obligaţie atunci când reprezinţi oamenii şi nicidecum un interes de grup. Avem această obligaţie! Votul este dat de oameni, pentru oameni! Împreună suntem Judeţul Braşov”, a încheiat Câju.