Nelu Tătaru: „Pregătim un proiect de lege pentru a clarifica condițiile de carantină și izolare. Izolarea rămâne de bază”

Numărul locurilor la terapie intensivă este scăzut la acest moment și au început transferuri de pacienți între spitale, iar România se îndreaptă spre o rată de transmitere a COVID-19 de la 0,6-0,7 la 1,4, existând în continuare focare, a declarat vineri ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a anunţat că Guvernul pregăteşte un proiect de lege pentru a fi clarificate noțiunile de boală transmisibilă, de izolare și de carantină, în urma deciziei Curții Constituționale, care a stabilit că izolarea și carantina nu pot fi reglementate prin ordin de ministru. El a mai spus că, dacă situația o va impune, starea de alertă va fi prelungită.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat Bogdan Despescu au susținut o conferință de presă, vineri, după o întâlnire a premierului Ludovic Orban cu miniștri și șefi de instituții cu atribuții de control în criza COVID-19.  Ministrul Sănătății a spus că a observat că populația și o parte a corpului medical respectă regulile din ce în ce mai greu, în condițiile în care numărul cazurilor de COVID-19 au crescut în ultima săptămână, iar unele spitale se confruntă cu lipsa locurilor la terapie intensivă. 

„Suntem la 3 săptămâni de la momentul la care a început o nouă creștere a numărului de cazuri, o nouă creștere a transmiterii în comunitate, odată cu cele trei etape de măsuri de relaxare și după weekend-urile prelungite. Am recomandat şi recomandăm în continuare păstrarea unor reguli, a distanțării fizice. Am tot observat că se respectă din ce în ce mai greu”, a declarat Tătaru. 
 
Ministrul Sănătăţii spune că în urma unei evaluări s-a constata că atât parte medicală, cât și si parte a populației au tendinta de a menține partial aceste restricții. 
 
„Avem un număr crescut de cazuri în ultima săptămână, avem un început de transferuri de pacienţi din terapii intensive din spitale în alte spitale unde sunt locuri. Avem un număr scăzut de locuri la terapiile intensive din Bucureşti. (…).  Rămân şi intervin cu aceleaşi recomandări. Putem gestiona acest număr de cazuri, dar recomandarea rămâne aceeaşi: haideţi să menţinem acele principii, acele reguli de distanţare fizică şi acele recomandări. Suntem într-un moment în care cu toţii trebuie să gestionăm o situaţie.

Legat de deciziile Curții Constituționale și motivarea apărută ieri, privind izolarea, carantina și internarea pacienților asimptomatici – n.r.) în care se specifică că necesită nişte clarificări şi o mai mare previzibilitate, ministrul Sănătăţii a ţinut să menţioneze că se lucrează, în acest moment, la un proiect de lege

„Avem acea rugăminte ca toţi factorii implicaţi, Parlament, opinie publică să se implice activ pentru a gestiona o situaţie pe care, în acest moment, o controlăm. Tot ce ţine de carantină, tot ce ţine de izolare la domiciliu, rămân în continuare ca şi recomandări, atât pentru populaţia civilă, cât şi pentru corpul medical. (…) Avem un corp medical care deţine în acest moment controlul, deţine în acest moment evaluarea unor pacienţi infectaţi cu COVID-19, dar interpretarea particulară sau personală a fiecăruia dintre noi a acestor decizii poate duce la efecte nedorite. Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de tot ce înseamnă explicaţie despre carantină, boală transmisibilă, despre ce înseamnă izolare la domiciliu. Până la noi clarificări, rămâne acel articol penal privind zădărnicirea combaterii bolilor, rămâne izolarea la domiciliu”, a declarat Nelu Tătaru. 

Ministrul Sănătăţii a declarat că pregăteşte un proiect legislativ care să definească boală transmisibilă, tratament, carantină, izolare. Reglementările care nu sunt conforme, suntem în măsură să le putem reaşeza legislativ, dar avem nevoie de colaborarea dumneavoastră tocmai pentru a putea gestiona acest moment. Avem în continuare focare care se nasc, dincolo de cele pe care le ştiam, cele vechi. Ţine doar de noi în respectarea acestor reguli.

Despre pacienţii asimptompatici, ministrul a declarat că „Se poate face o externare la cerere, în condiţiile în care şi medicul şi pacientul îşi asumă acea externare. Atâta timp cât vor respecta o izolare la domiciliu, îşi pot asuma o externare. Contextul actual cu motivaţia CCR ne face să avem recomandările strict epidemiologice, medicale, dincolo de cele legislative. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toţi pacienţii cu simptome uşoare sau cei deveniţi asimptomatici care se externează trebuie să rămână de bază. Recomandarea de izolare nu e doar o recomandare strict medicală. Tot ce înseamnă criteriu epidemiologic este cel care ne indică faptul că măsurile de izolare, într-o primă fază, 14 zile, sunt cele care au dus la rezultatele pe care le-am avut.

1 Trackback / Pingback

  1. Orban: Dacă astăzi ar trebui să iau decizia pentru mâine, aş propune prelungirea stării de alertă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.