Directorul medical al Spitalului Județean Brașov: secția modulară ATI – COVID se va deschide în prima jumătate a lunii septembrie. Ministrul Sănătății: se poate și din 1 septembrie

Anunțată pentru 21 august de oficialii ministerului, apoi pentru data de 1 septembrie de conducerea Spitalului Cinic Județean de Urgență Brașov, deschiderea secției modulare ATI – COVID de la Brașov se va produce în prima jumătate a lunii septembrie, a anunțat directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Cătălin Mișarcă. 

Declarația a fost făcută după ce ieri, 28 august, secția a fost vizitată de premierul Ludovic Orban, de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, dar și de secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

„La cheie”, dar fără medici

Secția, cu o capacitate de 28 de paturi de terapie intensivă, este gata, fiind dotată cu toate echipamentele necesare. Direcția de Sănătate Publică Brașov a dat avizul în 27 august, însă, a precizat dr. Mișarcă, mai trebuie făcute mici reglaje și angajat personalul medical.

„La această secție mai este nevoie de mici detalii ce țin de partea medicală, adică unele probe și reglaje. Am primit de la București echipamentele ce ne-au fost promise. Secția are o capacitate de 28 de paturi și, în principiu, vom funcționa cu 14 paturi de terapie intensivă și cu 14 de terapie intermediară, care, în esență, este tot terapie intensivă, dar nu este invazivă. Din punct de vedere tehnic, vom fi gata în câteva zile, dar mai trebuie rezolvată problema cadrelor medicale”, a declarat directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

Reprezentantul spitalului brașovean a mai spus că în 27 august, Consiliul Județean Brașov a aprobat suplimentarea schemei de personal a spitalului cu 68 de posturi, care au și fost scoase la concurs. La noua secție va fi nevoie de  7 medici, 36 de asistente și 25 de infirmiere.

„Anunțurile de concurs au fost publicate, iar luni (31 august – n.r.) este ultima zi de depunere a dosarelor de candidatură. Până în momentul în care se fac angajările, vom folosit cadre medicale pe care le avem”, a continuat Mișarcă.

 

El a precizat că noua schemă de personal nu putea fi aprobată decât în momentul în care secția era gata. Totuși, medicul a anunțat că recrutarea personalului a început de mai multă vreme, astfel că din 1 septembrie își vor fi angajați doi medici, iar în perioada următoare alți doi. „Va mai trebui să organizăm concurs pentru trei medici”, a mai spus Mișarcă.

 Nelu Tătaru: „Spitalul din Brașov va putea solicita sprijinul Comitetului Național pentru Coordonarea Intervenției”

Dacă directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov a anunțat că Secția ATI-COVID ar urma să fie deschisă în prima jumătate a lunii septembrie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că în noua secție ar putea ajunge pacienții încă din 1 septembrie.

„Eu cred că de la 1 septembrie poate funcționa această secție. Dacă va fi nevoie de personal, spitalul din Brașov va putea solicita sprijinul Comitetului Național pentru Coordonarea Intervenției, care ar putea face transferuri de cadre medicale”, a declarat ministrul.

Conform informațiilor ministrului, cu tot cu cele 28 de posturi de terapie intensivă de la secția modulară din Brașov,  la nivel național sunt disponibile 1.050 de locuri ATI pentru cazurile grave de coronavirus. De asemenea, Tătaru a dat de înțeles că secțiile modulare (cum este cea de la Elias și cea de la Brașov), vor fi folosite numai după ce paturile ATI din spitale vor fi ocupate în totalitate. Totuși, în ceea ce privește secția de la Brașov, conducerea SCJU a spus de mai multe ori că după ce va fi gata „modularul”, cele 15 paturi care sunt folosite acum pentru tratarea cazurilor grave de coronavirus vor intra în conservare.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.