Municipiul Brașov recuperează peste 1 milion de lei după întârzierile cauzate de un constructor spaniol, la lucrările de reabilitare a Colegiului de Informatică „Grigore Moisil”. La bugetul municipiului se va întoarce peste 700.000 de lei, după ce Primăria Braşov a câştigat procesul intentat firmei spaniole Construcciones Deco SA, contractată în 2017 pentru a executa lucrările de reabilitare a Colegiului de Informatică Gricore Moisil Braşov, a anunţat viceprimarul Costel Mihai. La acestea se adaugă peste 300.000 de lei, de la firma de asigurări care a refuzat iniţial să pătească garanţia, însă tot instanţa o obligă acum să achite suma.
Construcciones Deco este acelaşi constructor care a câştigat iniţial şi contractul de reparaţii capitale la Colegiul Naţional Unirea, unde, de asemenea, a fost concediat pentru nerespectarea calendarului de lucru.
La Colegiul de Informatică “Grigore Mosil” lucrările de reabilitare au fost finanţate iniţial din fonduri elveţiene, prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, însă în condiţiile în care termenul de finalizare a depăşit prevederile contractului cu Confederaţia Elveţiană, din vina constructorului – după cum a conchis instanţa, Municipalitatea a fost obligată să suporte cheltuielile de finalizare a proiectului. După finalizarea lucrărilor, de către RIAL SRL – angajată după întreruperea contractului cu compania spaniolă, Primăria Braşov a acţionat în instanţă Construcciones Deco, pentru daune interese în acest caz, având în vedere că nu a putut beneficia integral de finanţarea acordată de Confederaţia Elveţiană.
Decizia instanţei a venit în această săptămână, după cum a precizat viceprimarul Costel Mihai, cel care s-a ocupat de această acţiune în instanţă. Mihai spune că din cauza nerespectării prevederilor contractuale, Municipalitatea a fost nevoită să suporte cheltuielile legate de finalizarea proiectului, plus cheluielile legate de neconformitatea unor lucrări deja executate, în ciuda faptului că pentru modernizarea Colegiului de Informatică a existat o finanţare internaţională nerambursailă,
„Mă bucur că Municipiul Braşov a obţinut o sentinţă favorabilă, pentru că vorbim despre un proiect în care am avut la dispoziţie o finanţare din fonduri elveţiene, de care nu am putut beneficia pe deplin, din cauza faptului că firma de construcţii care a câştigat licitaţia nu şi-a respectat angajamentele. Am insistat pentru o astfel de acţiune, pentru că am considerat că bugetul local nu trebuie să suporte incompetenţa altora. Am adus astfel, la bugetul local, suma de 748.462 de lei, pe care Construcciones Decco trebuie să o plătească municipiului Braşov ca daune interese în acest caz, pentru că nu şi-a respectat angajamentele. Pe lângă această sumă, la bugetul local va mai ajunge încă 331.586 de lei, în urma acţiunii în instanţă împotriva firmei de asigurări Asito Kapitak. Iniţial, această firmă angajată în proiect, a refuzat şi ea să plătească garanţia pentru aceste lucrări, însă instanţa ne-a dat câştig de cauză şi aici”, a declarat Costel Mihai, viceprimarul municipiului Braşov.
Pentru reabilitarea Colegiului de Informatică Braşov, Municipalitatea a semnat un contract în 2017, cu Construccions Deco SA, cu termen de execuţie 18 luni. Valoarea contractului semnat îm 2017 a fost de 4,232 milioane lei fără TVA. Doar că firma spaniolă nu a respectat planul de lucrări şi nu a finalizat proiectul la începutul lui 2020, aşa cum se angajase, lucru constatat în multiple cazuri de-a lungul proiectului. De altfel, aşa cum reiese în acţiunea depusă în instanţă, Primăria Braşov a notificat nu mai puţin de 16 ori constructorul spaniol, cu privire la nerespectarea calendarelor asumate şi la calitatea lucrărilor. Fără succes însă.
La termenul limită al contractului cu Construcciones Deco, stabilit în funcţie de acordul de finanţare Elveţiano-Român, lucrările de reabilitare ale Colegiului de Informatică nu erau gata. Astfel, Primăria Braşov a fost nevoită să angajeze un nou constructor şi să îl plătească din fonduri proprii, în contextul în care perioada de desfăşurarea aacordului de finanţare cu Confederaţia Elveţiană a expirat.