Primii doi pacienţi în stare gravă au fost internaţi în Unitatea de Suport Medical COVID amenajată în sala polivalenta din campusul Universităţii de Medicină din Târgu Mureş. Potrivit presei din județul Mureș, bolnavii au fost aduşi de la Hunedoara şi din Braşov. De altfel, cu 15 paturi pentru tot județul, Brașovul pare a fi depășit de situație, având în vedere că și duminică au fost transferați la Secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj doi pacienți COVID în stare critică. Nici una dintre mutările amintite nu a fost anunțată de Direcția de Sănătate Publică Brașov sau de Prefectura Brașov.
Amenajarea unității suport de la Târgu Mureș a durat trei luni
Inițial, în campusul Universităţii de Medicină din Târgu Mureş ar fi trebuit să se amenajeze o unitate suport pentru cazuri ușoară iar decizia ca în unitatea din județul Mureș să fie internați pacienți cu simptomatologie severă a fost luată în urma discuțiilor dintre reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență conduși de secretarul de stat, dr. Raed Arafat, prefectul județului Mureș, Mara Togănel și reprezentanții instituțiilor medicale direct implicate în activitatea acestei unități medicale.
Primele 10 locuri dotate cu aparate de ventilare mecanică pentru pacienții în stare critică au fost operaționalizate în 3 august, următoarele 10 urmând să fie pregătite până la finalul acestei săptămâni.
De asemenea, în unitatea medicală din județul Mureș vor fi disponibile alte 30 de locuri pentru pacienții cu o simptomatologie moderată, au anunțat reprezentanții Prefecturii Județului Mureș.
Dotarea și amenajarea unității suport de la Târgu Mureș a durat trei luni.
În județul Brașov 15 paturi ATI, la unitatea suport COVID de la Târgu Mureș – 20
De altfel, în ultimul timp, autoritățile sanitare brașovene au spus că Secția ATI – COVID (cu o capacitate de 15 locuri) de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov este plină. Practic, conform informațiilor oficiale, județul Brașov „stă” în cele 15 paturi de la „Județean”, în timp Mureșul (un județ cu o populație mai mică) are numai în Unitatea Suport COVID 10 paturi funcționale și alte 10 care vor deveni operaționale în câteva zile.
De altfel, este de așteptat ca pentru încă o perioadă să persiste această criză, având în vedere că secția modulară ATI de la Spitalul Județean Brașov este în etapa de construcție, apoi va fi nevoie și de dotarea ei. De asemenea, în primăvară, administrația județeană brașoveană a mai anunțat că pentru tratarea pacienților COVID va amenaja 8 locuri de Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, 10 la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și alte 11 la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, dar nici unul dintre acestea nu a fost pus în funcțiune. La Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov, planul inițial era ca Secția ATI să se înființeze într-un pavilion din Stejăriș, dar s-a renunțat la plan, pentru că această unitate se va muta în Pavilionul Mârzescu, unde există deja stație de oxigen. În ceea ce privește Spitalul de Neurologie, nu mai există informații că ar fi ajuns cele 11 ventilatoare comandate încă din primăvară.
Pe de altă parte, amenajarea paturilor ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase nu a trecut de etapa anunțului că va fi amenajată. De altfel, în plină pandemie, administrația județeană brașoveană a decis ca acest spital să devină secție exterioară a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, astfel că este posibil ca în perioada următoare amenajarea celor 8 paturi să devină obiectiv secundar.