Directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, dr. Cătălin Mișarcă, a clarificat luni situația paturilor ATI – COVID de la această unitate sanitară. Astfel, după ce secția modulară din curtea spitalului, Spitalul Județean Brașov va avea 28 de locuri ATI pentru tratarea pacienților cu noul coronavirus, nu mai multe, nu mai puține.
„28 de paturi vor fi suficiente. Nu cred că mai este un spital din România care să aibă atâtea”, susține Mișarcă.
Declarația directorului medical al spitalului brașovean vine după ce săptămâna trecută, în ziua în care șantierul a fost vizitat de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, dar și de ministrul Sănătății, Nelul Tătaru, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a anunțat că „spitalul modular va fi dotat complet cu echipamentele necesare funcționării”, și că „Spitalul va fi structurat astfel: 14 paturi pentru terapie intensivă cu ventilație și 14 paturi pentru terapie intensivă intermediară. În plus, se vor păstra și cele 13 paturi de terapie intensivă funcționale deja la Spitalul Județean Brașov, paturi dedicate bolnavilor de COVID (este vorba despre cele 15 posturi ATI amenajate în prima parte a lunii martie – n.n.)”.
Secția modulară, funcțională la începutul lunii viitoare
Tot săptămâna trecută au fost lansate și mai multe termene de dare în folosință a secției modulare din curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov. Astfel, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a afirmat că, în cazul în care construcția modularului va fi gata în 21 august, va mai fi nevoie de câteva zile pentru montarea echipamentelor, astfel că modularul ar putea deveni funcțional în jurul date de 22 – 23 august. La rândul său, ministrul Sănătății a spus că vrea ca secția modulară să fie pregătită să preia pacienții încă din 21 august, dată până la care ar trebui finalizată construcția, ar trebui montate echipamentele și ar urma să fie asigurat personalul.
În schimb, directorul medical al „Județeanului”, dr. Cătălin Mișarcă a declarat luni că lucrările la secția modulară trebuie să fie gata în 21 august, apoi va mai fi nevoie de câteva zile pentru a monta echipamentele.
„Cred că noua secție va fi operațională în jurul datei de 1 septembrie”, a explicat acesta.
Ce se va întâmpla cu cele 15 paturi ATI COVID funcționale în acest moment:
La începutul lunii martie, în fosta secție de Neurologie din Corpul B al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov au fost amenajate cele 15 posturi ATI pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 care ajuns în stare critică. În scurt timp, spațiul în care funcționează aceste paturi va trebui evacuat, a anunțat dr. Mișarcă.
„Am fost notificați de constructorul care se ocupă de modernizarea Corpului B să eliberăm respectivul spațiu, pentru ca ei să poată continua lucrările”, a precizat directorul medical al spitalului brașovean.
La „Județean” ar putea fi amenajate mai multe posturi ATI, dar nu există personal
Dr. Cătălin Mișarcă a mai spus că pentru amenajarea posturilor ATI pentru tratarea pacienților COVID nu echipamentul este problema, ci personalul de specialitate care să le deservească.
„Noi putem amenaja și 50 de paturi ATI, dar avem nevoie și de medici. Nu putem asigura personal peste limita de 28 de paturi, pentru că avem un număr limitat de specialiști. Încercăm să mai angajăm medici. Avem promisiunea că vor veni trei specialiști, unul dintre ei chiar în zilele următoare”, a explicat directorul medical al spitalului, care nu consideră că detașarea de la alte unități medicale din județ este o soluție, pentru că, spune el, „nu există medici care să fie transferați”, a argumentat reprezentantul Spitalului Județean Brașov.
Explicația pentru terapia intensivă și terapia intermediară:
Săptămâna trecută, atât ministrul Sănătății, cât și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne au anunțat că la secția modulară din curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov vor fi 14 locuri de terapie intensivă și alte 14 de terapie intermediară. Dr. Cătălin Mișarcă a precizat că această „împărțire” se face luând în calcul procedurile medicale, nu aparatura.
„Toate cele 28 de paturi vor fi complet dotate, însă, în funcție de starea și evoluția pacienților, se vor aplica proceduri diferite de ventilare mecanică. Această ventilare se face în trei faze. În prima fază, se folosește o mască simplă de oxigen. Dacă starea pacientului se agravează, se trece va faza a doua, care presupune folosirea unei măști CPAP, care este mai complexă. Doar în cazurile foarte grave se recurge la a treia fază de ventilare mecanică, intubarea, care este o metodă invazivă. De altfel, noi facem tot posibilul să nu ajungem la intubare. În jur de 90% dintre pacienții COVID care ajuns la intubare își pierd viața. De regulă, scapă cei car sunt mai tineri”, a declarat dr. Mișarcă.