Aproape 520.000 de brașoveni sunt așteptați azi la urne, pentru a-și alege primarii, consilierii locali, consilierii județeni și președintele Consiliului Județean. În acest an, alegerile se desfășoară în condiții speciale, cu prevederi clare privind reducerea riscului de răspândire a infecției cu virusul SARS-CoV-2, astfel că alegătorii vor fi nevoiți să respecte procedura impusă de Biroul Electoral Central la intrarea în secțiile de votare și să poarte masca de protecție, pe care să o înlăture doar pentru a fi recunoscut de funcționarul din zona de control.
457 de secţii de vot în judeţul Brașov
Conform datelor centralitate la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în județul Brașov, au drept de vot 519.849 de alegători. Aproape jumătate dintre aceștia, adică 245.172 vor vota în municipiul Brașov pentru alegerea primarului, a Consiliului municipal, a președintelui Consiliului Județean și a consilierilor județeni.
Votul pentru primar, consiliul local al unității administrativ teritoriale, pentru Consiliul Județean și președintele județului va putea fi exprimat într-una dintre cele 457 de secțiii amenajate la nivelul județului Brașov. Dintre acestea 182 se află doar în municipiul Brașov.
8 candidați pentru C0nsiliul Județean Brașov:
Mihai Mohaci (PRO ROMÂNIA), Marian Rasaliu (PSD), Toaso Imelda (UDMR), Adrian Veştea (PNL), Carolina Fernolend (FDGR), George-Adrian Antohe-Marica (PMP), Vasea Carchelan (PRM) şi Tudor Benga (Alianţa USR PLUS).
13 candidaţi la Primăria Braşov:
Cea mai mare concurență pentru o primprie din județ este la municipiul Brașov, unde s-au înscris 13 candidați. Aceștia sunt, în ordinea în care apar pe buletinul de vot:
Barabas Laszlo (Uniunea Democrată Maghiară din România), Bratosin Laura-Ioana (Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat), Coliban Allen (Alianța USR-PLUS), Ialomiţianu Gheorghe (Partidul Alianța Liberalilor Și Democraților),Mihai Costel (Partidul Mișcarea Populară), Onescu Cornel-Cătălin (Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională), Orţan Ovidiu-Florin (Partidul Social Democrat), Radu Violeta-Dumitra (Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal), Scripcaru George (Partidul Național Liberal), Sîrbu Daniela-Maria (Partidul România Mare), Susanu Claudiu-Sorin (Partidul Pro România),Şindilariu Thomas Forumul Democrat al Germanilor Din România și Şovăială Şerban (Candidat Independent).
La polul opus, cea mai redusă concurență este la Vama Buzăului, Șinca Nouă și Poiana Mărului, unde pentru funcția de primar se bat câte doi candidați.
Alegeri în condiţii de pandemie
Alegerile din acest an se desfăşoară în condiţii speciale, din cauzat pandemiei de coronavirus. Alegătorii trebuie să poarte mască de protecţie în ineriorul secţiei de vot şi respecte regulile de distanţare fizică. Foarte important de ştiut este însă că alegătorul ca trebui să îşi îndepărteze masca de pe faţă, când va sta faâî în faţă cu un membru al secţiei de votare, pentru ca acesta să îl recunoască după actul de identitate. Apoi, la intrarea şi ieşirea din secţie alegătorul trebuie să se definfecteze cu materialele puse la dispoziţie. Tot alwgătorul este cel care trebuie să îşi scaneze actul de identitate la dispozitivul din secţia de votare, o operaţiune carre până acum era făcută de un funcţionar.