RATBV S.A. va beneficia în perioada următoare de implementarea de către Primăria Municipiului Brașov a unui proiect cu fonduri europene ce vizează construirea unui garaj nou, adaptat noului parc auto al societății, atât din punct de vedere al numărului de vehicule, cât și, mai ales, noilor tipuri de mijloace de transport public de călători. Obiectivul noului model de transport cu autobuze electrice este reducerea emisiilor de noxe, astfel încât în următorii doi ani să avem o reducere de 75% a noxelor emise de transportul public. Poate pentru utilizatorul serviciului de transport garajul nu constituie o prioritate, însă, în realitate, el constituie coloana vertebrală a transportului cu autobuze electrice, deoarece acestea trebuie protejate, curățate și întreținute în condiții de temperatură și umiditate speciale.
Noul garaj, ce va cuprinde și numeroase spații de întreținere și reparații, va constitui o nouă bază pentru exploatarea mijloacelor de transport electrice din municipiul Brașov. Recent au fost emise certificatele de urbanism atât pentru execuția demolărilor, cât și în vederea obținerii autorizației de construire pentru noua clădire.
Proiectul „Infrastructura de Garaj pentru Transportul Public” face parte din pachetul de proiecte de mobilitate finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, aferent Axei prioritare 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Valoarea totală a proiectului se ridică la 76.440.247,46 lei, din care contribuția Primăriei Municipiului Brașov este de 2%.
Viitorul garaj va asigura condițiile tehnice necesare pentru exploatarea și întreținerea flota de vehicule operate de RATBV S.A., dar cu precădere a mijloacelor de transport ecologice, respectiv autobuze electrice și autobuze electrice-hibrid. Infrastructura de garaj va permite parcarea vehiculelor protejate de intemperii și temperaturi extreme, pentru a mări durata de viață a bateriilor autobuzelor electrice, dar și realizarea proceselor corespunzătoare de întreținere, mentenanță și reparații, specifice mijloacelor de transport cu propulsie electrică. Fiecare spațiu de parcare din zona acoperită va fi prevăzut cu conexiuni electrice adaptate pentru încărcarea lentă a autobuzelor electrice, iar noul punct de transformare va avea capacitatea de până la 8 megawați, pentru a putea asigura încărcarea optimă a flotei de autobuze electrice.
Proiectul include, printre altele, realizarea următoarelor amenajări: platformă parcare alocată pentru flota de transport public: 25.000 mp; hală de întreţinere – reparaţii autovehicule cu posturi de lucru dedicate pe tipo-dimensiuni vehicul şi activitate în suprafaţă de 6.500 mp; hală verificări tehnice după reparaţii şi Inspecţii Tehnice Periodice; hală întreţinere; staţie spălare – curăţare autovehicule interior – exterior; staţie de vopsire; spaţiu alocat schimbului de anvelope (vulcanizare, echilibrare roţi şi spaţiu de depozitare anvelope) etc.