Vaccinul antigripal, recomandat de autorități, dar de negăsit în farmacii și la cabinetele medicilor de familie. Doctorii sunt puși în fața unor alegeri cinice

Având în vedere că se apropie sezonul „gripei clasice”, iar anul acesta există riscul dublelor infectări (cu virusul gripal și cu COVID-19), ceea ce ar complica și mai mult starea pacienților cu comorbidități, Ministerul Sănătății a recomandat de mai mult timp vaccinarea antigripală. Ministerul Sănătății a început să facă achizițiile, însă, în cabinetele medicale dozele au ajuns până acum într-un număr foarte mic. În aceste condiții, medicii de familie sunt sunt puși în situația de a face alegeri cinice: „Pe cine vaccinăm în primă fază?”. Criză este și în farmacii, unde, în acest moment se completează liste de așteptare. 

 „Noi nu avem vaccinuri antigripale. Situaţia e aceeaşi, nu ştim când ar putea veni. Până acum au venit doar două tranşe, însă medicii au primit extrem de puţine doze. De exemplu, în prima tranşă, 18 doze. Asta în condiţiile în care un medic are între 1.300 şi 3.000 de pacienţi pe liste. Pacienţii sună zilnic, întreabă dacă am primit, le dăm acelaşi răspuns”, a a declarat pentru bzb.ro, dr. Ana Şestacova, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie din Braşov.

În ceea ce privește farmaciile, la acestea se fac deja liste de așteptare, iar pacienții merg zilnic sau sună, pentru a afla dacă au mai venit vaccinuri. Șansele ca dozele să fie cumpărate în viitorul apropiat de pe piața liberă sunt destul de mici. Președintele Colegiului Farmaciştilor din Braşov, Mirela Zamfirescu, a declarat pentru publicația amintită că  vaccinul ar putea ajunge în farmacii la jumătatea lunii decembrie, asta în condițiile în care perioada optimă de imunizare este octombrie-noiembrie.  

1 Trackback / Pingback

  1. Vaccinul antigripal, recomandat de autorități, dar de negăsit în farmacii și la cabinetele medicilor de familie. Doctorii sunt puși în fața unor alegeri cinice - NewsTimes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.