Primarul Allen Coliban, discuţie cu Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii BERD despre noul spital al Brașovului: „Mă uit la diferite cifre și nu prea înțeleg această matematică din spatele lor”

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a avut vineri prima discuție oficială (în sistem on-line) cu reprezentanții Ministerului Sănătății și cu cei ai Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind proiectul Spitalului Clinic Regional de Urgență Brașov. 

În timpul acestei întâlniri au fost discutate două aspecte:  numărul de paturi de care ar urma să dispună Spitalul Regional Brașov și  desființarea unor unități sanitare din municipiul Brașov după ce noul spital va deveni funcțional.  

Primarul Coliban le-a spus participanților la întâlnire că în următoarele două săptămâni va trebui luată o decizie cu privire la cele două teme, astfel încât proiectul să nu aibă întârzieri.

„Numărul de paturi și matematica din spatele acestui număr și care sunt spitalele pe care trebuie să le închidem la Brașov sunt subiectele pe care le consider prioritare”, a precizat primarul Allen Coliban, în cadrul întâlnirii.

La unele spitale s-au făcut deja investiții 

Primarul Brașovului a afirmat în timpul întâlnirii că în discuțiile legate de noul spital al Brașovului este „cel mai nou participant”. 

Totuși el a precizat că ca colectat deja  o serie de opinii:

„Unele dintre acestea consideră că discuția despre închiderea Spitalului Județean de Urgență, cu toate clădirile/secțiile care fac parte din el, nu ar fi cea mai bună variantă. Maternitatea și Spitalul de Pediatrie, de exemplu, au avut o serie de investiții majore în ultimii ani, și dacă privim în perspectiva unui sistem spitalicesc modern în 2030 și mai departe, în proiectul actual ele două urmează să se regăsească în noua clădire. Deci, în discuția despre numărul de paturi, văd două subiecte ce trebuie abordate. Unul este care sunt exact spitalele care urmează a fi închise, și sunt de acord că acesta este un subiect foarte important, mai ales pentru că trebuie să luăm o decizie foarte repede. Cel de-al doilea ar fi calculul din spatele stabilirii numărului de paturi din viitorul spital”. 

Noul spital al Brașovului, la fel de mare ca cel care se va construi la Sibiu 

Pe de altă parte, primarul Brașovului a făcut și o paralelă cu proiectul spitalului de la Sibiu, care, la un număr mai mic de locuitori, are aproximativ același număr de paturi ca și propunerea pentru spitalul din Brașov. 

„Mă uit la diferite cifre și nu prea înțeleg această matematică din spatele lor. De exemplu, în comparație cu proiectul spitalului ce urmează a fi construit la Sibiu, care mi se pare destul de asemănător cu cel de la Brașov din anumite puncte de vedere, și la o populație de 375.000 de locuitori, ei construiesc un spital de 805 paturi, dintre care 185 sunt pentru copii. Dar noi vorbim despre Brașov, care este un județ aproape dublu ca număr de locuitori, și vorbim și de un bazin de populație care depășește 1 milion de persoane, și noi avem cam același număr de paturi, în jur de 800-900. Este un lucru cu care îmi este foarte greu să fiu de acord, pentru că, pe baza bazinului de populație și influență zonală, precum și ținând cont că Brașovul este cel mai important oraș turistic al țării, dacă lăsăm deoparte Bucureștiul, nu înțeleg cum s-au făcut calculele pentru stabilirea numărului de paturi. De aceea cred că acesta este un alt subiect asupra căruia trebuie să discutăm și să hotărâm foarte repede, în cel mult o săptămână sau două. Și acum mă adresez reprezentanților Ministerului Sănătăți: cu toții trebuie să avem această discuție la nivel politic și de strategie națională despre dezvoltarea sistemului spitalicesc în fiecare regiune”, a declarat Coliban. 

Nu în ultimul rând el a anunțat că „sunt deschis ambelor discuții și ar dori să aud mai multe argumente și mai multe cifre care să susțină ambele dimensiuni”. 

Ce structură a fost aprobată prin ordinul de ministru din 1 noiembrie 2018

Potrivit documentului emis în 1 noiembrie 2018 de Ministerul Sănătăţii, Spitalul Clinic Regional de Urgenţă Braşov va avea 849 de paturi pentru spitalizare continuă, plus alte 60 pentru spitalizarea de zi.  
Conform actului normativ amintit, noua unitate medicală va avea specializările: Neurologie cu unitate de accidente vasculare acute, Neurochirurgie, ORL, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Pneumologie, Cardiologie cu unitate de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Gastroenterologie, Nefrologie, Urologie cu transplant renal, Chirurgie generală, Ortopedie traumatologie, Chirurgie plastică şi reconstructivă, Arşi, Chirurgie vasculară, Dermato-venerologie, Medicină internă, Endocrinologie, Diabet zaharat şi nutriţie, Alergologie şi imunologie clinică, Hematologie, Psihiatrie acuţi, Terapie Intensivă, Chirurgie pediatrică-Pediatrie, Obstetrică – Ginecologie, Neonatologie, Oncologie medicală şi spitalizare de zi.

De asemenea, în 31 iulie 2020  a fost aprobat un ordin de ministru  prin care spitalele din județele Harghita, Covasna și Brașov sunt arondate Centrului Universitar Brașov, respectiv unităților sanitare regionale de tip IA și IB din acest centru.

Studiul de fezabilitate trebuie predat în luna februarie a anului 2021

Anul trecut, Primăria Brașov și BERD au semnat acordul de asistență tehnică pentru construcția Spitalului Regional Brașov, în valoare de 2,5 milioane de euro nerambursabili, la care cofinanțarea municipiului este de 250.000 de euro. În baza acestui acord de finanțare, BERD a desemnat un consorțiu de firme care să elaboreze studiul de fezabilitate și documentația necesară realizării parteneriatului public-privat (PPP) pentru construirea Spitalului Regional Brașov. Consorțiul selectat de BERD este format din firmele PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP și Clifford Chance Badea SPRL, un consorțiu cu experiență în construcția a 40 de spitale, prin parteneriat public-privat (PPP), în toată lumea. Studiul trebuie predat cel târziu în luna februarie a anului 2021.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.